Waarom een leesbril onmisbaar is bij het gebruik van een computerscherm

Voordelen van een leesbril voor het computerscherm

Als je regelmatig achter de computer werkt, heb je waarschijnlijk gemerkt dat je ogen vermoeid kunnen raken en dat je soms moeite hebt om de tekst op het scherm te lezen. Dit kan frustrerend zijn en kan zelfs leiden tot hoofdpijn en andere ongemakken. Een leesbril speciaal ontworpen voor het kijken naar een computerscherm kan echter een oplossing bieden voor deze problemen. In dit artikel bespreken we de voordelen van een leesbril voor het computerscherm en geven we tips voor het kiezen en gebruiken van de juiste leesbril.

Voordelen van een leesbril voor het computerscherm

 1. Vermindert oogvermoeidheid: Een leesbril voor het computerscherm kan helpen om oogvermoeidheid te verminderen. De bril is zo ontworpen dat het de juiste sterkte heeft om de extra inspanning van je ogen te verminderen wanneer je naar het computerscherm kijkt. Dit kan ervoor zorgen dat je langer comfortabel kunt blijven werken zonder vermoeide ogen te krijgen.

 2. Verbeterde leesbaarheid: Met een leesbril voor het computerscherm kun je de tekst op het scherm duidelijker zien. Dit kan handig zijn als je bijvoorbeeld lange documenten moet lezen of veel informatie van het scherm moet halen. De bril zorgt ervoor dat de letters scherper en gemakkelijker leesbaar worden, waardoor je sneller en effici├źnter kunt werken.

 3. Correctie van zichtproblemen: Als je al een bril draagt om bijziendheid (myopie) of verziendheid (hypermetropie) te corrigeren, kan een leesbril voor het computerscherm je helpen om je zicht nog verder te verbeteren. Deze bril is specifiek ontworpen om scherp te stellen op de afstand tussen jou en het computerscherm, waardoor je beter kunt zien zonder je hoofd te hoeven bewegen of je bril aan te passen.

 4. Bescherming tegen schadelijk blauw licht: Computerschermen, smartphones en andere digitale apparaten produceren blauw licht dat schadelijk kan zijn voor je ogen. Een leesbril voor het computerscherm kan worden voorzien van een speciale coating die het blauwe licht filtert en je ogen beschermt tegen mogelijke schade. Dit is vooral belangrijk als je langdurig blootgesteld bent aan digitale schermen.

Tips voor het kiezen van de juiste leesbril voor het computerscherm

Het kiezen van de juiste leesbril voor het computerscherm kan een uitdaging zijn, vooral als je niet zeker weet welke sterkte je nodig hebt. Hier zijn enkele tips die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze:

 1. Raadpleeg een opticien: Ga naar een opticien om je ogen te laten testen en om advies te vragen over welke leesbril geschikt is voor jouw specifieke behoeften. Een opticien kan de juiste sterkte bepalen en ervoor zorgen dat de bril goed past.

 2. Bepaal de juiste afstand: Meet de afstand tussen je ogen en het computerscherm om te bepalen welke soort leesbril het meest geschikt is. Een opticien kan je adviseren over de juiste afstand en aanpassingen die nodig zijn.

 3. Overweeg multifocale glazen: Als je zowel van dichtbij als van veraf wilt kunnen zien zonder steeds van bril te wisselen, kun je overwegen om een leesbril met multifocale glazen te kiezen. Deze glazen hebben verschillende sterktes voor verschillende afstanden en bieden een beter gezichtsveld.

Hoe een leesbril voor het computerscherm te gebruiken en onderhouden

Nu je de juiste leesbril voor het computerscherm hebt gekozen, is het belangrijk om te weten hoe je deze moet gebruiken en onderhouden. Hier zijn een paar handige tips:

 1. Volg de instructies: Lees de instructies die bij de leesbril worden geleverd en volg ze nauwkeurig op. Dit kan onder meer betrekking hebben op het juiste gebruik van de bril, het reinigen ervan en het opbergen ervan wanneer je deze niet gebruikt.

 2. Wissel indien nodig: Als je merkt dat je ogen vermoeid raken of als je merkt dat de bril niet meer de gewenste resultaten geeft, overweeg dan om je ogen opnieuw te laten testen en indien nodig een nieuwe leesbril aan te schaffen.

 3. Reinig regelmatig: Houd je leesbril schoon door regelmatig de glazen en het montuur te reinigen met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Dit helpt om de bril in goede staat te houden en een helder zicht te behouden.

 4. Bescherm de bril: Berg je leesbril op in een stevige hoes of brillenkoker wanneer je deze niet gebruikt. Hierdoor wordt voorkomen dat de bril beschadigd raakt of vuil wordt.

Met een leesbril voor het computerscherm kun je genieten van verbeterd zicht, verminderde oogvermoeidheid en bescherming tegen schadelijk blauw licht. Volg de tips voor het kiezen en gebruiken van de juiste leesbril en vergeet niet je bril regelmatig te onderhouden voor optimaal gebruik. # Tips voor het kiezen van de juiste leesbril voor het computerscherm

Als je regelmatig achter een computer werkt, is het belangrijk om de juiste leesbril te kiezen. Het gebruik van een leesbril speciaal ontworpen voor het werken achter een computerscherm kan namelijk veel voordelen bieden. In dit artikel geven we je een aantal handige tips voor het kiezen van de juiste leesbril voor het computerscherm.

1. Bepaal de juiste sterkte

Het is belangrijk om de juiste sterkte voor je leesbril te bepalen. Als je al een leesbril draagt, moet je er rekening mee houden dat de sterkte voor een leesbril voor het computerscherm vaak anders is dan voor gewoon lezen. Dit komt omdat de afstand tot het computerscherm meestal groter is dan bij het lezen van een boek of tijdschrift.

Om de juiste sterkte te bepalen, kun je het beste een oog- of optometrist raadplegen. Zij kunnen een professioneel oogonderzoek uitvoeren en de juiste sterkte voor je leesbril bepalen. Het is belangrijk om regelmatig je ogen te laten controleren, omdat je ogen kunnen veranderen naarmate je ouder wordt.

2. Kies het juiste type leesbril

Er zijn verschillende soorten leesbrillen beschikbaar voor het werken achter een computerscherm. Het is belangrijk om het juiste type leesbril te kiezen dat het beste bij jouw behoeften past. Hier zijn een paar opties waaruit je kunt kiezen:

 • Enkelvoudige leesbril: Deze leesbril is geschikt voor mensen die alleen moeite hebben met het zicht van dichtbij, zoals het lezen van tekst op het computerscherm. Een enkelvoudige leesbril heeft dezelfde sterkte over het hele glas.

 • Bifocale leesbril: Deze leesbril is geschikt als je zowel moeite hebt met het zicht van dichtbij als van veraf. Het onderste deel van het glas is bedoeld voor het dichtbij zien, zoals het computerscherm, terwijl het bovenste deel van het glas bedoeld is voor het veraf zien.

 • Multifocale leesbril: Deze leesbril is geschikt als je zowel moeite hebt met het zicht van dichtbij als van veraf, maar ook voor de tussenliggende afstanden. Een multifocale leesbril heeft verschillende sterktes in het glas, waarbij de sterkte geleidelijk verandert van dichtbij naar veraf.

De keuze voor het juiste type leesbril hangt af van je individuele behoeften en voorkeuren.

3. Let op de juiste afstand en hoek

Bij het werken achter een computerscherm is het belangrijk om de juiste afstand en hoek aan te houden. Dit geldt ook bij het dragen van een leesbril voor het computerscherm. Plaats het computerscherm op een comfortabele afstand van je ogen, meestal wordt een afstand van ongeveer 50-70 centimeter aanbevolen. De bovenkant van het scherm moet iets onder ooghoogte zijn, zodat je ogen iets naar beneden gericht zijn.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te blijven bewegen tijdens het werken, om oogvermoeidheid te voorkomen. Neem regelmatig korte pauzes en kijk even weg van het computerscherm om je ogen rust te geven.

4. Zorg voor goede verlichting

Goede verlichting is essentieel bij het werken achter een computerscherm en bij het dragen van een leesbril. Zorg voor voldoende verlichting in de kamer, maar voorkom ook dat er te veel licht vanuit ramen op het scherm valt, wat hinderlijke reflecties kan veroorzaken. Een bureaulamp met een verstelbare arm en kap kan handig zijn om het juiste licht op het computerscherm te richten.

5. Onderhoud je leesbril goed

Om optimaal gebruik te kunnen maken van je leesbril voor het computerscherm, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Hier zijn een paar tips voor het onderhouden van je leesbril:

 • Reinig je leesbril regelmatig met een zachte doek en speciale brillenreiniger.
 • Bewaar je leesbril in een brillenkoker wanneer je hem niet gebruikt, om krassen en beschadigingen te voorkomen.
 • Draai de schroefjes van je leesbril af en toe aan om te voorkomen dat deze losraken.
 • Ben voorzichtig met het buigen of verdraaien van de pootjes van je leesbril, om schade te voorkomen.

Als je leesbril beschadigd raakt of niet meer goed functioneert, is het belangrijk om deze te laten repareren of vervangen.

Conclusie

Het kiezen van de juiste leesbril voor het computerscherm is van groot belang om comfortabel en zonder oogvermoeidheid te kunnen werken. Bepaal de juiste sterkte, kies het juiste type leesbril en let op de juiste afstand, hoek en verlichting. Zorg daarnaast voor goed onderhoud van je leesbril, zodat deze optimaal blijft functioneren.

Met deze tips ben je goed voorbereid om de juiste leesbril voor het computerscherm te kiezen en optimaal te kunnen werken achter je computer. Veel succes! # Hoe een leesbril voor het computerscherm te gebruiken en onderhouden

Als je een leesbril voor het computerscherm hebt gekozen en deze hebt aangeschaft, is het belangrijk om te weten hoe je deze op de juiste manier gebruikt en onderhoudt. In dit artikel geven we je enkele tips om ervoor te zorgen dat je optimaal kunt profiteren van je leesbril en deze in goede staat kunt houden.

1. Begin met de juiste sterkte

Het is essentieel om een leesbril te kiezen met de juiste sterkte voor het gebruik op het computerscherm. Een verkeerde sterkte kan leiden tot vermoeide ogen, hoofdpijn en andere ongemakken. Het is daarom raadzaam om een oogmeting te laten doen bij een opticien om de juiste sterkte voor jouw specifieke behoeften te bepalen.

2. Houd de leesafstand in de gaten

Bij het gebruik van een leesbril voor het computerscherm is de juiste leesafstand cruciaal. Zorg ervoor dat je op een comfortabele afstand van het scherm zit, meestal tussen de 50 en 70 centimeter. Als je te dichtbij zit, kan dit leiden tot oogvermoeidheid en als je te ver weg zit, kan het lastig zijn om het scherm goed te kunnen lezen.

3. Neem regelmatig pauzes

Langdurig naar een computerscherm staren kan zorgen voor overbelaste ogen. Het is daarom belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en je ogen wat rust te gunnen. Sta op, loop rond en kijk naar objecten in de verte om je ogen te ontspannen. Deze pauzes kunnen helpen om vermoeidheid te verminderen en oogklachten te voorkomen.

4. Reinig je leesbril regelmatig

Een schone leesbril zorgt voor een scherp zicht en voorkomt dat stof en vuil zich ophopen op de glazen. Reinig je leesbril regelmatig met een zachte, pluisvrije doek en een mild reinigingsmiddel. Vermijd het gebruik van agressieve schoonmaakmiddelen, omdat deze de coating van de glazen kunnen beschadigen.

5. Berg je leesbril veilig op

Wanneer je je leesbril niet gebruikt, is het belangrijk om deze veilig op te bergen. Bewaar hem in een stevige brillenkoker of hoes om te voorkomen dat de glazen beschadigd raken. Leg de leesbril niet met de glazen naar beneden op tafel, omdat dit krassen kan veroorzaken.

6. Voorkom overbelichting

Het computerscherm kan soms fel licht uitstralen, wat vermoeiend kan zijn voor je ogen. Om overbelichting te voorkomen, kun je een speciale antireflectie coating op je leesbril laten aanbrengen. Deze coating vermindert schittering en verbetert het contrast, waardoor het kijken naar het computerscherm comfortabeler wordt.

7. Raadpleeg een professional

Als je twijfelt over het gebruik of onderhoud van je leesbril voor het computerscherm, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een professional. Een opticien kan je helpen met eventuele vragen of problemen en je voorzien van deskundig advies op maat.

In dit artikel hebben we enkele belangrijke tips gegeven voor het gebruik en onderhoud van een leesbril voor het computerscherm. Door deze tips op te volgen, kun je optimaal genieten van een scherp zicht en vermoeide ogen voorkomen. Zorg ervoor dat je de juiste sterkte kiest, de juiste leesafstand aanhoudt en regelmatig pauzes neemt. Vergeet ook niet om je leesbril regelmatig schoon te maken en veilig op te bergen. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met een professional voor advies op maat.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.