Vorig jaar toonde Microsoft de opwindendste gadget sinds de de Xbox: de Hololens. Deze doorkijkbril – hoewel helm of hoofdband een beter woord is – projecteert hologrammen. Niet in een virtuele ruimte, zoals VR-brillen, maar als toevoeging aan de werkelijke omgeving. Omdat de bril de plek in de ruimte onthoudt, kun je ook om de 3D-objecten heen wandelen. Zo lijkt het alsof ze er echt zijn. Het spelletje Ik zie, ik zie wat jij niet ziet krijgt daarmee een heel nieuwe dimensie.
De eerste versie van de Hololens kost 3.000 dollar (ruim 2.600 euro). Consultant Dennis Vroegop haalde een exemplaar naar Nederland en verspreidt nu samen met ICT-leverancier Ordina het Hololens-evangelie. De bril maakt gebruik van Kinect-technologie, waarmee je ook een Xbox kunt bedienen met gebaren. De camera’s en de infraroodscanner volgen je vingers: je maakt een airtap – een muisklik in de lucht – of een bloemgebaar – je houdt je vingers bij elkaar en spreidt ze uit.
De Hololens heeft kleine speakers en een microfoon waarmee je spraakcommando’s kunt geven (alleen nog in het Engels). Er is geen kabel of externe computer nodig – de processor zit in de hoofdband. Op een volle accu gaat de bril drie uur mee. Nadelen: het blikveld is nog beperkt, het beeld reageert soms traag en de hologrammen vervagen als er veel daglicht is. Dat doet geen afbreuk aan de holomagie. Alleen, waar gaan we de Hololens voor gebruiken?
Drie toepassingen.
1. Communicatie
Facebook-baas Mark Zuckerberg ziet de virtual reality-bril als ultieme vorm van communicatie: met een 360 graden-beeld in 3D lijkt het alsof je fysiek bij elkaar op bezoek bent. De Hololens doet iets soortgelijks: je kunt met z’n allen vergaderen alsof je bij elkaar in een ruimte staat.
Microsoft heeft al een versie van videobeldienst Skype beschikbaar gemaakt voor ‘holofonie’. Helaas was er bij Ordina nog geen tweede Hololens beschikbaar om dit te proberen.
Als meerdere mensen een Hololens op hebben, kunnen ze met z’n allen naar hetzelfde 3D-object kijken. Dat schept mogelijkheden voor bijvoorbeeld artsen die allemaal hun oordeel moeten geven over een moeilijke operatie.
Wat de Hololens uniek maakt is de real time-tracking van de positie van de bril: zo kan iedereen om een object heen lopen en het van dichtbij of juist veraf bekijken. Artsen zouden op basis van een CT-scan van een tumor op afstand kunnen overleggen hoeveel weefsel ze zouden wegsnijden – ze kunnen zelfs van te voren virtueel oefenen op een operatie.
2. Presentatie
Augmented reality schept mogelijkheden om nieuwe inzichten te krijgen in grote hoeveelheden gegevens. Richard van Tilborg van Ordina:
“Doordat je hersenen zeer goed zijn in het verwerken van driedimensionale visuele informatie, kun je snel patronen herkennen als je data onderzoekt.” Het werkt beter dan staren naar een hoop cijfertjes.”
Dat geldt ook voor presentaties. De snelste manier om je toehoorders tijdens een lezing of vergadering in slaap te sussen: Powerpoint-slides met een overdosis grafieken. Met een Hololens-projectie midden op de vergadertafel houd je de aandacht erbij: een interactieve afbeelding in 3D maakt taaie kost een stuk makkelijker verteerbaar. Nadeel: iedereen moet wel een Hololens (à 3.000 dollar per stuk) op z’n hoofd hebben.
Uiteindelijk zal de Hololens betaalbaarder worden dan de eerste ontwikkelaarsversies. Grote kans dat er ook een variant voor consumenten op de markt komt waarmee je spectaculaire games kunt spelen – denk aan een bril als verlengstuk van de Xbox. De Hololens tovert nu al vijandelijke robots in je huiskamer die je moet neerschieten. Niet zo professioneel misschien, wel leuk.
3. Hulp en instructies
Richard van Tilborg van Ordina’s SMART-afdeling ontwikkelt toepassingen voor de Hololens. Net zoals hij dat deed voor Google Glass – de computerbril. Het risico van de Hololens is, net als bij Glass, dat de verwachtingen zo torenhoog oplopen dat het apparaat ze niet kan waarmaken. De kunst is realistische scenario’s te bedenken waarbij augmented reality toegevoegde waarde heeft.
De Hololens zou je kunnen gebruiken om instructies op maat te krijgen op elke denkbare plek. Zo kan een bouwbedrijf precies aangeven waar een installateur gaten moet boren. Ontwerpers maken technische tekeningen in 3D-programma’s zoals Autocad. De ontwerpen worden nu nog ‘platgeslagen’ in een geprinte versie, waarna de installateur de aanwijzingen weer moet omzetten in de driedimensionale werkelijkheid. Dat vergroot de kans op rekenfouten. Met een Hololens kun je de 3D-ontwerpen nauwkeurig projecteren, inzoomen, van meerdere kanten bekijken.
Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia