Hololens: ik zie, ik zie wat jij niet ziet – NRC

hololens:-ik-zie,-ik-zie-wat-jij-niet-ziet-–-nrc

Vorig jaar toonde Microsoft de opwindendste gadget sinds de de Xbox: de Hololens. Deze doorkijkbril – hoewel helm of hoofdband een beter woord is – projecteert hologrammen. Niet in een virtuele ruimte, zoals VR-brillen, maar als toevoeging aan de werkelijke omgeving. Omdat de bril de plek in de ruimte onthoudt, kun je ook om de 3D-objecten heen wandelen. Zo lijkt het alsof ze er echt zijn. Het spelletje Ik zie, ik zie wat jij niet ziet krijgt daarmee een heel nieuwe dimensie.

De eerste versie van de Hololens kost 3.000 dollar (ruim 2.600 euro). Consultant Dennis Vroegop haalde een exemplaar naar Nederland en verspreidt nu samen met ICT-leverancier Ordina het Hololens-evangelie. De bril maakt gebruik van Kinect-technologie, waarmee je ook een Xbox kunt bedienen met gebaren. De camera’s en de infraroodscanner volgen je vingers: je maakt een airtap – een muisklik in de lucht – of een bloemgebaar – je houdt je vingers bij elkaar en spreidt ze uit.

De Hololens heeft kleine speakers en een microfoon waarmee je spraakcommando’s kunt geven (alleen nog in het Engels). Er is geen kabel of externe computer nodig – de processor zit in de hoofdband. Op een volle accu gaat de bril drie uur mee. Nadelen: het blikveld is nog beperkt, het beeld reageert soms traag en de hologrammen vervagen als er veel daglicht is. Dat doet geen afbreuk aan de holomagie. Alleen, waar gaan we de Hololens voor gebruiken?

Drie toepassingen.

1. Communicatie

Facebook-baas Mark Zuckerberg ziet de virtual reality-bril als ultieme vorm van communicatie: met een 360 graden-beeld in 3D lijkt het alsof je fysiek bij elkaar op bezoek bent. De Hololens doet iets soortgelijks: je kunt met z’n allen vergaderen alsof je bij elkaar in een ruimte staat.

“>

Microsoft heeft al een versie van videobeldienst Skype beschikbaar gemaakt voor ‘holofonie’. Helaas was er bij Ordina nog geen tweede Hololens beschikbaar om dit te proberen.

Als meerdere mensen een Hololens op hebben, kunnen ze met z’n allen naar hetzelfde 3D-object kijken. Dat schept mogelijkheden voor bijvoorbeeld artsen die allemaal hun oordeel moeten geven over een moeilijke operatie.

Wat de Hololens uniek maakt is de real time-tracking van de positie van de bril: zo kan iedereen om een object heen lopen en het van dichtbij of juist veraf bekijken. Artsen zouden op basis van een CT-scan van een tumor op afstand kunnen overleggen hoeveel weefsel ze zouden wegsnijden – ze kunnen zelfs van te voren virtueel oefenen op een operatie.

2. Presentatie

Augmented reality schept mogelijkheden om nieuwe inzichten te krijgen in grote hoeveelheden gegevens. Richard van Tilborg van Ordina:

“Doordat je hersenen zeer goed zijn in het verwerken van driedimensionale visuele informatie, kun je snel patronen herkennen als je data onderzoekt.” Het werkt beter dan staren naar een hoop cijfertjes.”

Dat geldt ook voor presentaties. De snelste manier om je toehoorders tijdens een lezing of vergadering in slaap te sussen: Powerpoint-slides met een overdosis grafieken. Met een Hololens-projectie midden op de vergadertafel houd je de aandacht erbij: een interactieve afbeelding in 3D maakt taaie kost een stuk makkelijker verteerbaar. Nadeel: iedereen moet wel een Hololens (à 3.000 dollar per stuk) op z’n hoofd hebben.

Uiteindelijk zal de Hololens betaalbaarder worden dan de eerste ontwikkelaarsversies. Grote kans dat er ook een variant voor consumenten op de markt komt waarmee je spectaculaire games kunt spelen – denk aan een bril als verlengstuk van de Xbox. De Hololens tovert nu al vijandelijke robots in je huiskamer die je moet neerschieten. Niet zo professioneel misschien, wel leuk.

3. Hulp en instructies

Richard van Tilborg van Ordina’s SMART-afdeling ontwikkelt toepassingen voor de Hololens. Net zoals hij dat deed voor Google Glass – de computerbril. Het risico van de Hololens is, net als bij Glass, dat de verwachtingen zo torenhoog oplopen dat het apparaat ze niet kan waarmaken. De kunst is realistische scenario’s te bedenken waarbij augmented reality toegevoegde waarde heeft.

De Hololens zou je kunnen gebruiken om instructies op maat te krijgen op elke denkbare plek. Zo kan een bouwbedrijf precies aangeven waar een installateur gaten moet boren. Ontwerpers maken technische tekeningen in 3D-programma’s zoals Autocad. De ontwerpen worden nu nog ‘platgeslagen’ in een geprinte versie, waarna de installateur de aanwijzingen weer moet omzetten in de driedimensionale werkelijkheid. Dat vergroot de kans op rekenfouten. Met een Hololens kun je de 3D-ontwerpen nauwkeurig projecteren, inzoomen, van meerdere kanten bekijken.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia

Deze toepassing heeft geen zin als je een schilderijtje moet ophangen, wel als je ingewikkelde gebouwen moet realiseren. Ordina praat nu met een installateur die bioscopen inricht.

De Hololens kan ook van pas komen op plekken waar specialistische kennis nodig is, maar geen specialist voorhanden. De bril kan instructies geven aan marinepersoneel dat averij aan boord moet herstellen. Het is niet nodig om een expert aan boord mee te nemen, een Hololens met de juiste informatie over alle leidingen volstaat. De Microsoft-demo’s tonen nogal wat van die educatieve voorbeelden. Zo kun je een menselijk lichaam ontleden met je vingertoppen. Virtueel, dan.

Een versie van dit artikel verscheen ook in NRC Handelsblad van 24 mei 2016

Waarom een speciale Computerbril met blauw licht filter beter is voor je ogen

Heb je ook vermoeide, droge en branderige ogen bij het werken achter de computer?Als u de hele dag achter een beeldscherm werkt, dan kunt u al snel last krijgen van vermoeide, geïrriteerde, droge of tranende ogen, hoofdpijn, een stijve nek en andere ongemakken waardoor u snel vermoeid raakt.Een computerbril wordt niet alleen gebruikt voor achter de computer, maar ook steeds meer voor smartphones en tablets en voor muzikanten die van bladmuziek moeten lezen.

Een bril voor computer: Beter voor uw ogen

Een bril met blauw licht filter helpt tegen het schadelijke blauwe licht wat uit deze beeldschermen naar u toe straalt, en zorgt voor een beter zicht waardoor u een ontspannend houding krijgt.Deze speciale beeldschermbril zorgt er voor dat u achter de computer scherp kunt zien, een optimaal zicht, en minder vermoeide ogen als u veel achter een beeldscherm moet werken.Als u al een normale bril, een leesbril of multifocale bril heeft, dan kunt u een overzetbril met blauw licht filter gebruiken voor een optimaal zicht als u veel naar een beeldscherm moet kijken.

Een beeldschermbril werkt rustiger

Bekijk onderstaande video over ervaringen met een computerbril ten opzichte van een gewone bril.

Als u lang naar een beeldscherm moet kijken, dan zorgt dat vaak voor een onnatuurlijke houding en na verloop van tijd een minder scherp beeld.Van een ontspannen houding is geen sprake meer, omdat een gewone bril niet bedoeld is voor deze dagelijkse werkzaamheden.Een normale bril is ontworpen voor verschillende afstanden, echter achter de computer werkt u maar met één afstand.Dit zorgt er voor dat u vaak in een onnatuurlijke houding gaat zitten.

Een Computerbril met of zonder sterkte?

Als u niet brildragend bent, dan kunt u een computerbril zonder sterkte gebruiken.Als u wel brildragend bent, dan kunt u een computerbril op sterkte aanschaffen of een overzetbril gebruiken.

Bestel nu jouw computerbril

☑️Eindelijk Ontspannen werken achter de computer!☑️Filtert Schadelijk Blauw Licht☑️Vandaag besteld, morgen in huis☑️Gratis Verzending

Bekijk Computerbrillen in onze shop ➡️