Doe je veel beeldschermwerk? Dan is een computerbril handig – Mens en Gezondheid

doe-je-veel-beeldschermwerk?-dan-is-een-computerbril-handig-–-mens-en-gezondheid

Het werken met een computer is niet meer uit onze samenleving weg te denken. Personen die dagelijks langere tijd achter een beeldscherm zitten, kunnen problemen met hun ogen ondervinden. De ogen worden moe, beginnen te branden of te tranen. Daarnaast kunnen er ook nog lichamelijke klachten ontstaan. Dit heeft ermee te maken dat we onbewust een andere houding aannemen om het zicht op een beeldscherm te vergemakkelijken. Een computerbril is dan geen overbodige luxe.

Inhoud

 • Last van de ogen tijdens computerwerkzaamheden
 • Computerbril
 • Blauw licht
 • Niet alleen handig voor de computer
 • Waarom geen leesbril
 • Opticiens
 • Vergoeding zorgverzekeraar
 • Soms vergoeding werkgever
 • Lichamelijke klachten
 • KANS (voorheen RSI)
 • Specifieke klachten
 • Aspecifieke klachten
 • Juiste werkhoogte


Last van de ogen tijdens computerwerkzaamheden

In onze huidige maatschappij is het werken met een computer/beeldscherm niet meer weg te denken. Denk maar aan de kantoor- en/of ICT-medewerkers die vaak hele dagen naar een beeldscherm moeten kijken. Dat is voor onze ogen vaak niet erg prettig. De ogen raken vermoeid en beginnen te branden of te tranen. Niet alleen eerder genoemde medewerkers kijken langdurig naar een beeldscherm. Dit is onder andere ook het geval bij caissière (in vooral supermarkten). Zij kijken ook langdurig naar een beeldscherm, oftewel de display van hun kassa. En tegenwoordig wordt er op scholen ook steeds meer met een tablet gewerkt.

Computerbril

Het kan wellicht handig zijn om over te gaan tot de aanschaf van een computerbril. Deze bril wordt trouwens ook wel beeldschermbril of computerleesbril genoemd. Daarnaast is het ook nog gewoon mogelijk om met deze bril te lezen. De glazen van zo’n soort bril worden precies afgestemd op de afstand van de ogen tot het beeldscherm. Dat wordt bereikt door de glazen op een speciale manier te slijpen. De afstand van de ogen tot het beeldscherm c.q. het leeswerk ligt tussen de 30 en 60 centimeter.

Blauw licht

Het is mogelijk om een speciaal coating tegen blauw licht op de glazen toe te passen. Normaal gesproken zie je een blauwachtig schijnsel uit het beeldscherm komen. Door het dragen van een computerbril met deze coating wordt dit blauwe licht gefilterd. En dat is niet alleen goed voor onze ogen, maar ook voor de nachtrust. Blauw licht zet ons lichaam namelijk aan om wakker te blijven.

Niet alleen handig voor de computer

Zoals het woord eigenlijk suggereert is een computerbril speciaal voor het werken met een computer. Maar dat is eigenlijk niet waar. Een computerbril is ook erg handig bij het gebruik van een e-reader, tablet of smartphone, maar ook voor het lezen van een boek of tijdschrift. Het kan zelfs bij bepaalde hobby’s een uitkomst bieden.

Waarom geen leesbril

Vaak gebruiken mensen een gewone leesbril tijdens het werken met een beeldscherm, maar dit is vaak niet afdoende. Bij een leesbril kunnen je ogen over ongeveer 30 tot 40 centimeter het beeld scherp stellen. Een beeldscherm is doorgaans verder weg, namelijk tussen de 50 en 60 centimeter afstand. Bij het gebruik van een computerbril kun je dus zowel het werk op het beeldscherm als het werk dat je voor je hebt liggen, scherp zien.

Opticiens

Een computerbril is zowel online als bij een fysieke opticien verkrijgbaar. Een aantal opticiens zijn:

 • Pearle
 • Hans Anders
 • Specsavers
 • Eyewish


Vergoeding zorgverzekeraar

Een computerbril valt – mits je goed verzekerd bent! – onder de vergoeding van brillen en lenzen bij je zorgverzekeraar. Vraag dit van tevoren wel even na mocht je besluiten om een computerbril aan te schaffen. In sommige gevallen hebben opticiens ook mooie voordelige aanbiedingen. Dus mocht je geen (nog) recht hebben op vergoeding voor brillen en lenzen, dan kan het soms toch nog wel lonen om een computerbril aan te schaffen.

Soms vergoeding werkgever

De ARBO-wet heeft vastgesteld dat een medewerker die langer dan twee uren per dag achter een beeldscherm zit, recht heeft op een oogonderzoek speciaal gericht op beeldschermwerk. Zo’n oogonderzoek wordt visustest voor beeldschermwerk genoemd en kan door de betreffende Arbo-dienst (waarbij de werkgever is aangesloten) worden gedaan. Als uit het onderzoek blijkt dat de medewerker inderdaad voor zijn/haar werk een computerbril nodig heeft, zal deze bril moeten worden vergoed, tenzij de medewerker al een vergoeding vanuit de zorgverzekering heeft ontvangen. Het mag duidelijk zijn dat de vergoeding door de werkgever wel in alle redelijkheid is. Het is daarom verstandig om van tevoren duidelijk afspraken te maken over de maximale vergoeding. De werkgever kan de kosten voor een beeldschermbril voor zijn/haar medewerker in sommige gevallen fiscaal aftrekken.

Lichamelijke klachten

Naast problemen met ons zicht, kun je ook andere lichamelijke klachten ondervinden door het werken met een beeldscherm. Doordat we vaak langdurig achter het beeldscherm zitten, nemen we allerlei verschillende lichaamshoudingen aan om het zicht op dat bewuste scherm goed te houden/krijgen. Door deze lichaamshoudingen kunnen er juist weer lichamelijk klachten optreden. Deze klachten kunnen bestaan uit:

 • hoofdpijn
 • nekpijn
 • schouderpijn


KANS (voorheen RSI)

Bij het werken met een computer maken we steeds gebruik van terugkerende handelingen. Deze terugkerende – repeterende – handelingen kunnen KANS tot gevolg hebben. Het woord KANS staat voor: Klachten aan Arm, Nek, Schouder. Vroeger werd dit RSI genoemd, oftewel Repetitive Strain Injury. De klachten die ontstaan kunnen specifiek of aspecifiek zijn.

Specifieke klachten

Dit zijn klachten die door een medisch specialist zijn vastgesteld. Deze klachten kunnen bestaan uit:

 • carpaaltunnelsyndroom
 • tenniselleboog
 • frozen shoulder
 • triggerfinger
 • Instabiliteit in schouder, pols of elleboog
 • Guyon syndroom
 • artrose in handgewrichten


Aspecifieke klachten

Deze klachten zijn wel aanwezig, maar er is geen aantoonbare afwijking te vinden. Het gaat hierbij om klachten aan de nek, schouders en/of arm. Deze klachten kunnen bestaan uit:

 • pijnlijke of stijve spieren in de hand, onderarm of pols
 • armen voelen moe aan
 • handen of vingers die tintelen
 • pijn die uitstraalt in de arm, schouder of nek


Juiste werkhoogte

Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je al in het bezit bent van een computerbril, maar toch nog merkt dat je thuis last van je nek of schouders krijgt, omdat je laptop niet op de juiste hoogte staat. Hiervoor zijn uiteraard hulpmiddelen te koop, maar voor wie een beetje van knutselen houdt, kun je deze natuurlijk ook gemakkelijk zelf maken. Op het internet zijn diverse malletjes te vinden om je eigen laptopstandaard te maken. Zorg er wel voor dat je gebruik maakt van een los toetsenbord en een losse muis. Doordat je laptop namelijk schuin staat, kun je niet gemakkelijk gebruik maken van je toetsenbord.

© 2017 – 2023 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

Zijn beeldschermen slecht voor de ogenVrijwel ieder van ons maakt dagelijks gebruik van beeldschermapparatuur. Naast smartphones en tablets, krijgt vooral de…

Kopen van een computerbrilVeel mensen krijgen last van de ogen wanneer zij te lang achter de computer zitten. De computerbril is de ultieme uitkom…


Bronnen en referenties
 • Eigen ervaring
 • http://www.oogwereld.nl/producten/brillen/computerbril/
 • https://computerbril.org/
 • https://www.hansanders.nl/informatie/soorten-brillen/computerbril/
 • http://www.nuvo.nl/pages/1182/Wanneer-zijn-de-kosten-van-een-computerbril-fiscaal-aftrekbaar.html
 • http://www.euronorm.net/content/template2.php?itemID=1604
 • http://www.arbopodium.nl/default.asp?path=zpobw910
 • https://www.schoudercentrumnijmegen.nl/aspecifieke-kans/

Waarom een speciale Computerbril met blauw licht filter beter is voor je ogen

Heb je ook vermoeide, droge en branderige ogen bij het werken achter de computer?Als u de hele dag achter een beeldscherm werkt, dan kunt u al snel last krijgen van vermoeide, geïrriteerde, droge of tranende ogen, hoofdpijn, een stijve nek en andere ongemakken waardoor u snel vermoeid raakt.Een computerbril wordt niet alleen gebruikt voor achter de computer, maar ook steeds meer voor smartphones en tablets en voor muzikanten die van bladmuziek moeten lezen.

Een bril voor computer: Beter voor uw ogen

Een bril met blauw licht filter helpt tegen het schadelijke blauwe licht wat uit deze beeldschermen naar u toe straalt, en zorgt voor een beter zicht waardoor u een ontspannend houding krijgt.Deze speciale beeldschermbril zorgt er voor dat u achter de computer scherp kunt zien, een optimaal zicht, en minder vermoeide ogen als u veel achter een beeldscherm moet werken.Als u al een normale bril, een leesbril of multifocale bril heeft, dan kunt u een overzetbril met blauw licht filter gebruiken voor een optimaal zicht als u veel naar een beeldscherm moet kijken.

Een beeldschermbril werkt rustiger

Bekijk onderstaande video over ervaringen met een computerbril ten opzichte van een gewone bril.

Als u lang naar een beeldscherm moet kijken, dan zorgt dat vaak voor een onnatuurlijke houding en na verloop van tijd een minder scherp beeld.Van een ontspannen houding is geen sprake meer, omdat een gewone bril niet bedoeld is voor deze dagelijkse werkzaamheden.Een normale bril is ontworpen voor verschillende afstanden, echter achter de computer werkt u maar met één afstand.Dit zorgt er voor dat u vaak in een onnatuurlijke houding gaat zitten.

Een Computerbril met of zonder sterkte?

Als u niet brildragend bent, dan kunt u een computerbril zonder sterkte gebruiken.Als u wel brildragend bent, dan kunt u een computerbril op sterkte aanschaffen of een overzetbril gebruiken.

Bestel nu jouw computerbril

☑️Eindelijk Ontspannen werken achter de computer!☑️Filtert Schadelijk Blauw Licht☑️Vandaag besteld, morgen in huis☑️Gratis Verzending

Bekijk Computerbrillen in onze shop ➡️