Computerbril Tegen Blauw Licht

Computerbril

Als je je ooit zorgen hebt gemaakt over het effect van digitale schermen op je ogen, dan heb je misschien gehoord van ‘blauw licht’ en misschien zelfs gezocht naar manieren om je ogen ertegen te beschermen.

Blauwlichtbrillen (of blauwlichtblokkerende brillen) worden populairder dan ooit vanwege beweringen dat ze uw ogen kunnen beschermen tegen mogelijke schade – maar hoe effectief zijn ze om uw ogen gezond te houden?

Hier gaan we dieper in op het wetenschappelijk onderzoek achter blauwlichtglazen en of ze echt werken.

Computerbril Tegen Blauw Licht
 

Wat is blauw licht?

Zonlicht bevat veel soorten gekleurd licht (waaronder rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet), elk met een andere golflengte en energieniveau.

Gecombineerd creëert dit spectrum van gekleurde lichtstralen wat we ‘wit licht’ (of zonlicht) noemen.

Blauw licht is slechts één soort gekleurd licht binnen dit lichtspectrum — over het algemeen gedefinieerd als ‘zichtbaar licht’. Dit betekent dat het een korte golflengte en een hoog energieniveau heeft.

Niveaus van blauw licht worden uitgestraald door een reeks verschillende lichtbronnen, waarvan de grootste de zon is, waar we het grootste deel van onze blootstelling aan krijgen.

Er zijn echter ook veel door de mens gemaakte bronnen en de afgelopen jaren heeft blauw licht bekendheid gekregen vanwege de link met digitale schermen. Computers, tablets, smartphones en andere digitale schermen stralen allemaal blauw licht uit.

Hoewel dit slechts een fractie is van wat door de zon wordt uitgestraald, heeft de hoeveelheid tijd die mensen besteden aan het gebruik van deze apparaten en de nabijheid van deze schermen voor de ogen aanleiding gegeven tot enige bezorgdheid over de mogelijke langetermijneffecten van blauw licht op de gezondheid van het oog.

Wat doet blauw licht met je ogen?

Blauw licht heeft een korte golflengte, waardoor het heel gemakkelijk in de ogen kan doordringen.

Dit betekent dat bijna alle zichtbare blauwe lichtstralen door het hoornvlies en de lens naar het netvlies (de bekleding van de achterkant van het oog) kunnen gaan.

Hoewel er weinig onderzoek is om dit te ondersteunen, hebben sommige deskundigen gesuggereerd dat te veel blootstelling aan blauw licht de lichtgevoelige cellen in het netvlies kan beschadigen. Een dierstudie toonde ook aan dat schade door blauw licht fototoxische schade aan het netvlies kan veroorzaken.

 

Computerbril Tegen Blauw Licht

Wat zijn blauwlichtglazen?

Een blauwlichtbril (ook wel een blauwlichtblokkerende bril genoemd) is een bril met lenzen die speciaal zijn ontworpen om de hoeveelheid blauw licht die het oog bereikt te verminderen. Deze lenzen filteren blauwe lichtstralen om te voorkomen dat ze uw oog binnendringen en mogelijke schade veroorzaken.

Meestal hebben blauwlichtlenzen een lichte gele tint (om het blauwe licht tegen te gaan), maar dit merk je meestal niet.

Werkt een blauwlichtbril?

Hoewel een bril die blauw licht blokkeert effectief is in het verminderen van de hoeveelheid blauw licht die de ogen binnenkomt, is er geen recent onderzoek dat suggereert dat dit de gezondheid van uw ogen kan verbeteren of beschermen. Simpel gezegd, er is geen wetenschappelijk bewezen voordeel van het dragen van een blauwlichtblokkerende bril voor de gezondheid van uw ogen.

Zoals het College van Optometristen stelt: ‘Het beste wetenschappelijke bewijs dat momenteel beschikbaar is, ondersteunt  het gebruik van blauwblokkerende brillenglazen in de algemene bevolking om de visuele prestaties te verbeteren, de symptomen van oogvermoeidheid of visueel ongemak te verlichten, de slaapkwaliteit te verbeteren of macula te behouden.

Helpt een blauwlichtblokkerende bril bij vermoeidheid van de ogen?

Sommige mensen kunnen overwegen om een ​​bril met blauw licht te kopen omdat ze beweren dat ze de vermoeidheid van de ogen kunnen verminderen bij het gebruik van digitale apparaten.

Bij het gebruik van digitale schermen kan vermoeide ogen om een ​​aantal redenen optreden. Als je je te lang concentreert en naar een scherm kijkt, kunnen je ogen vermoeid raken. Ook moeten uw ogen constant de focus verschuiven terwijl u naar schermen kijkt, en te dichtbij zitten kan uw oogspieren belasten als ze proberen scherp te stellen op zo’n dichtbij beeld.

Als u een bril draagt, kan schittering die weerkaatst wordt op uw digitale scherm of brillenglazen van omringende lichtbronnen (zoals felle kantoorverlichting of een raam in de buurt) er ook voor zorgen dat uw ogen gaan samenknijpen en gespannen raken.

 

Voorkomen blauwlichtglazen schade aan het netvlies?

Celkweekexperimenten en dierstudies hebben aangetoond dat blauw licht het netvlies van je oog kan beschadigen.  Er is echter onvoldoende onderzoeksbewijs om te suggereren dat blauwlichtabsorberende apparaten (zoals blauwlichtlenzen) gunstig zijn voor het verminderen van het risico of de progressie van netvliesaandoeningen zoals leeftijdsgebonden maculaire degeneratie (AMD) .

Daarnaast zijn er veel regels opgesteld om de hoeveelheid blauw licht van alledaagse voorwerpen te beperken.

Vanwege deze veiligheidslimieten zijn de niveaus van blauw licht die worden uitgestraald door objecten zoals gloeilampen en digitale schermen niet hoog genoeg om schade aan het netvlies te veroorzaken.

Dit betekent dat het dragen van een blauw licht blokkerende bril bij het gebruik van digitale schermen niet echt nodig is maar wel kan helpen.

Wat zijn enkele alternatieven voor een blauwlichtbril?

In plaats van een blauwlichtbril te gebruiken, zijn er een aantal andere manieren waarvan is bewezen dat ze de vermoeide digitale ogen helpen verminderen.

Toptips voor schermgebruik

Het beoefenen van zelfzorg is een van de eenvoudigste manieren om vermoeide ogen te voorkomen en te verminderen. Als u bijvoorbeeld regelmatig pauzeert en de 20-20-20-regel volgt (neem voor elke 20 minuten dat u naar een apparaat kijkt, een pauze van 20 seconden om naar iets op 20 meter afstand te kijken), kunt u uw ogen van dichtbij laten rusten.

Het zicht te verbeteren en hen in staat te stellen zich op verschillende afstanden te concentreren. U kunt ook uw computer- of scherminstellingen aanpassen om ervoor te zorgen dat de helderheid en het contrast goed in balans zijn.

Als u merkt dat u zich concentreert op kleine lettertypen of in detail naar uw scherm kijkt, probeer dan de dingen groter te maken door te werken met een zoomlens van 125%-150%. Dit vermindert de hoeveelheid werk die uw ogen moeten doen om zich te concentreren op zeer kleine tekst en afbeeldingen.

Bril voor schermgebruik

Een andere manier om uw ogen comfortabeler te maken tijdens het gebruik van digitale schermen, is door een bril te dragen met een antireflectiecoating op de lenzen.

Deze kunnen helpen de impact van lichtreflecties op uw ogen te beperken, waardoor uiteindelijk de belasting wordt verminderd. Onze UltraClear SuperClean- lens is bijvoorbeeld voorzien van een specialistische antireflectiebehandeling die helpt om reflecties op uw brillenglazen te verminderen en schittering op het scherm te beperken.

Ze zijn ook veeg- en krasbestendig, waardoor u een algeheel helderder beeld van uw scherm krijgt.

Computerbril Tegen Blauw Licht

Varifocale lenzen voor schermgebruik

Varifocale lenzen zijn een andere optie, vooral als u ouder bent dan 40 en hebt gemerkt dat uw gezichtsvermogen op alle afstanden begint te verslechteren.

Varifocale lenzen schakelen naadloos over tussen dichtbij, veraf en alles daartussenin, waardoor ze ideaal zijn als u verschillende voorschriften heeft voor afstandszicht, het gebruik van een digitaal apparaat of lezen.

In tegenstelling tot traditionele varifocale lenzen , zijn onze SuperDigital- lenzen echter ontworpen met digitale schermen in gedachten.

De nabije zone is zelfs geschikt voor de nauwere, hogere positie waarin we onze mobiele telefoon vasthouden, en ze bevatten ook onze UltraClear SuperClean-hulp om de effecten van schittering op het scherm te verminderen.

Veel mensen maken zich zorgen over de effecten van het gebruik van een computer of smartphone op hun ogen. Als u zich zorgen maakt, vergeet dan niet om regelmatig pauzes te nemen, zelfs met een blauwlicht filter bril.

 

Bestel Nu Uw Computerbril Met Blauw Licht Filter

bij Computerbril.org koopt u veilig en vertrouwd de beste kwaliteit computerbrillen met snelle levering.