Computer Vision Syndrome: Vermoeide ogen door gebruik scherm – Mens en Gezondheid

computer-vision-syndrome:-vermoeide-ogen-door-gebruik-scherm-–-mens-en-gezondheid

Computer Vision Syndroom (CVS) staat voor oogproblemen veroorzaakt door het gebruik van de computer en beeldschermen in het algemeen. De term CVS omvat een hele reeks van oogklachten die computergebruikers mogelijk ervaren. Tussen de 50 en 90% van alle beeldschermgebruikers hebben wel eens symptomen van CVS door het beeldschermgebruik. Niet enkel volwassenen hebben last van CVS, maar ook kinderen die bijvoorbeeld veel op de tablet spelen.

 • Oorzaken: Door gebruik van scherm
 • Symptomen: Vermoeide ogen
 • Tips computergebruik
 • Behandeling van Computer Vision Syndrome (CVS)


Oorzaken: Door gebruik van scherm

Iedereen die meer dan twee uur op dagelijkse basis met de computer werkt, heeft het risico op het Computer Vision Syndrome. Niet enkel computergebruikers hebben last van computervermoeidheid, maar dit komt voor bij alle mogelijke elektronische gadgets zoals onder andere mobiele telefoons (gsm’s) of tablets. Soms is de computervermoeidheid bij dergelijke apparaten overigens nog ernstiger dan bij een gewone computer omdat het schermpje kleiner is en de ogen bijgevolg meer inspanning moeten leveren om te focussen op de beelden.

Oogstress door computergebruik komt vooral door de verwerking van informatie die op het beeldscherm staat. De ogen hebben doorgaans weinig problemen om zich te focussen op gedrukte tekst met grote zwarte letters. Ze zijn echter niet bedreven met teksten op een computerscherm waarvan het contrast en de scherpte duidelijk verschilt met een gedrukte tekst. Tekens op een computerscherm bestaan uit pixels die in het midden het helderste zijn maar in intensiteit verminderen naar de randen toe. Het visueel verwerkingssysteem vindt het daarom bij computergebruikers moeilijk om zich te richten op beeldscherminformatie. De ogen prefereren in principe een lager focusniveau. De ogen van een computergebruiker die focust op het scherm gaan onwillekeurig terug naar een lager focusniveau, en moeten zich vervolgen inspannen om zich te concentreren op het scherm. Dit continu aanpassen van de ogen resulteert in de symptomen die vaak aanwezig zijn tijdens en na het gebruik van een computer of een digitaal apparaat.

Dubbelzien is één van de mogelijke symptomen van het computer vision syndrome / Bron: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Symptomen: Vermoeide ogen

Door langdurig computergebruik heeft een patiënt mogelijk een hele resem van symptomen die niet allen tegelijkertijd aanwezig hoeven te zijn. Mogelijk ervaart een patiënt één of meer van volgende tekenen:

 • droge ogen
 • oogirritatie
 • bijziendheid
 • brandende ogen
 • rode ogen
 • glazige ogen
 • hoofdpijn
 • pijn in de nek en/of schouders (schouderpijn)
 • frontale hoofdpijn (pijn aan het voorhoofdsgebied)
 • wallen onder de ogen
 • onvrijwillige spiertrekkingen aan de wenkbrauw
 • dubbel zicht (diplopie)
 • rugpijn
 • verstrooidheid en/of een wazig gezichtsvermogen.

Meestal zijn deze symptomen van tijdelijke aard en verdwijnen ze weer nadat de beeldschermgebruiker stopt met het werken met zijn apparaat. Indien de gebruiker echter niets doet aan zijn CVS, blijven de symptomen bestaan en verergeren ze zelfs mogelijk.

Tips computergebruik

Een ergonomische werkhouding in combinatie met een optimale verlichting om de oogstress helpt de symptomen te verminderen. Best hanteert de beeldschermgebruiker een gezonde afstand tussen het beeldscherm en de ogen, met name niet minder dan dertig centimeter. Op dezelfde ooghoogte werken als het beeldscherm is aangewezen; dit geldt bijvoorbeeld eveneens voor mensen die met een laptop werken wanneer ze in de zetel zitten. Een kussen onder de laptop is dan een uitkomst. Op de computer zijn bovendien enkele computerinstellingen mogelijk met betrekking tot het contrast, de helderheid en de lettergrootte. Een goed verlichte werkplek, regelmatig pauzeren (om de twee uur minstens een kwartier niet werken op het scherm) en voldoende rust en slaap, helpen tot op zekere hoogte. Voldoende knipperen voorkomt droge ogen. Echter is heel vaak een computerbril nodig om de symptomen van computerogen volledig te doen verdwijnen. Door echter reeds rekening te houden met heel wat behandeltips, verdwijnt het risico op het krijgen van bijziendheid.

Behandeling van Computer Vision Syndrome (CVS)

Computerogen hebben een negatieve invloed op de prestaties op het werk. Een patiënt met computervermoeidheid die last heeft van symptomen, raadpleegt liefst best zo snel mogelijk een oogarts. Hij voert een uitgebreid oogonderzoek uit met behulp van oftalmoscopie. Oftalmoscopie is de medische term voor een oogspiegelonderzoek. Hij voert daarnaast nog andere onderzoeken uit om eventuele andere problemen met het gezichtsvermogen op te sporen. Afhankelijk van zijn bevindingen, schrijft hij een speciale beeldschermbril (computerbril) of contactlenzen voor om de vermoeide ogen te verminderen. Een anti-reflectiebeschermlaag voor computerbrillen is aanbevolen. Dergelijke beschermlaag vermindert reflecties op de voor- en achterkant van de glazen. Hierdoor ziet de computergebruiker geen schitteringen meer en ziet hij daarenboven de beelden duidelijker op het scherm.

Oogyoga valt tot slot te overwegen bij beeldschermgebruikers.

Lees verder

 • Oogproblemen & hoofdpijn: Oorzaken, symptomen en behandeling
 • Oogproblemen bij stress (oogstress): Oorzaken van symptomen
 • Vermoeide ogen (oogvermoeidheid): Symptomen en behandeling
 • Asthenopie: Vermoeide oogspieren met pijn en oogproblemen

© 2015 – 2023 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.

Gerelateerde artikelen

Hoofdpijn door beeldschermwerkWie veel tijd achter een pc doorbrengt, kan overmatig last hebben of last krijgen van hoofdpijn. Hoofdpijn en nekklachte…

Sick Building Syndrome of WerkstressHet Sick Building Syndrome veroorzaakt klachten die te vergelijken zijn met de klachten van stress. Wanneer is er sprake…

Lethal white syndromeHet lethal white syndrome, ook wel white foal syndrome genoemd, is een genetische fout die ervoor zorgt dat je veulen bi…


Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Het Laatste Nieuws, Za. 23 Mei 2015, Pagina 58
 • http://www.aoa.org/patients-and-public/caring-for-your-vision/protecting-your-vision/computer-vision-syndrome?sso=y
 • http://www.lowvision-nj.com/compuetr-vision-syndrome-management-manasquan-nj-2011
 • http://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome
 • http://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome
 • http://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome?page=2
 • http://www.webmd.com/eye-health/computer-vision-syndrome?page=3
 • Afbeelding bron 1: Frankieleon, Flickr (CC BY-2.0)

Waarom een speciale Computerbril met blauw licht filter beter is voor je ogen

Heb je ook vermoeide, droge en branderige ogen bij het werken achter de computer?Als u de hele dag achter een beeldscherm werkt, dan kunt u al snel last krijgen van vermoeide, geïrriteerde, droge of tranende ogen, hoofdpijn, een stijve nek en andere ongemakken waardoor u snel vermoeid raakt.Een computerbril wordt niet alleen gebruikt voor achter de computer, maar ook steeds meer voor smartphones en tablets en voor muzikanten die van bladmuziek moeten lezen.

Een bril voor computer: Beter voor uw ogen

Een bril met blauw licht filter helpt tegen het schadelijke blauwe licht wat uit deze beeldschermen naar u toe straalt, en zorgt voor een beter zicht waardoor u een ontspannend houding krijgt.Deze speciale beeldschermbril zorgt er voor dat u achter de computer scherp kunt zien, een optimaal zicht, en minder vermoeide ogen als u veel achter een beeldscherm moet werken.Als u al een normale bril, een leesbril of multifocale bril heeft, dan kunt u een overzetbril met blauw licht filter gebruiken voor een optimaal zicht als u veel naar een beeldscherm moet kijken.

Een beeldschermbril werkt rustiger

Bekijk onderstaande video over ervaringen met een computerbril ten opzichte van een gewone bril.

Als u lang naar een beeldscherm moet kijken, dan zorgt dat vaak voor een onnatuurlijke houding en na verloop van tijd een minder scherp beeld.Van een ontspannen houding is geen sprake meer, omdat een gewone bril niet bedoeld is voor deze dagelijkse werkzaamheden.Een normale bril is ontworpen voor verschillende afstanden, echter achter de computer werkt u maar met één afstand.Dit zorgt er voor dat u vaak in een onnatuurlijke houding gaat zitten.

Een Computerbril met of zonder sterkte?

Als u niet brildragend bent, dan kunt u een computerbril zonder sterkte gebruiken.Als u wel brildragend bent, dan kunt u een computerbril op sterkte aanschaffen of een overzetbril gebruiken.

Bestel nu jouw computerbril

☑️Eindelijk Ontspannen werken achter de computer!☑️Filtert Schadelijk Blauw Licht☑️Vandaag besteld, morgen in huis☑️Gratis Verzending

Bekijk Computerbrillen in onze shop ➡️