Blauw Licht Filter Bril Werkt Het

Blauwlichtfilterglazen zinvol? Ja zeker!

Blauwlichtfilterbrillen zijn uitgerust met gecoate lenzen die de ogen beschermen tegen de schadelijke blauwe componenten van het lichtspectrum in het golflengtebereik van 400-500 nm (ook bekend als HEV = High Energy Visible range, of ultra-blue range).

Blauw Licht Filter Bril Werkt Het

Deze lichtstraling valt nog steeds in het bereik van zichtbaar licht, maar is een hoogenergetische straling die direct naast het ultraviolette golflengtebereik ligt.

Wat je zeker moet weten over blauwlichtfilterglazen:

Blauwlichtfilterglazen beschermen de ogen tegen schadelijk blauw licht van bijvoorbeeld schermen, mobiele telefoons, televisies of andere digitale apparaten. De hoogwaardige bril filtert 380nm tot 480nm blauw licht.

De originele blauwlichtfilterglazen hebben een gelige tint van 5-7%. Deze tint is in het dagelijks leven niet merkbaar – je kunt alleen een lichte tint zien als je heel goed kijkt

De speciale glazen zijn 100% geschikt voor dagelijks gebruik. Autorijden, winkelen, wandelen of sporten is geen probleem met de bril.
Het maakt niet uit of je blauwlichtfilterglazen op sterkte of gewoon vensterglazen wilt.

Beide varianten zijn mogelijk bij Computerbril.org

Wat is blauw licht?

Daglicht valt uiteen in verschillende kleurtonen, die elk een heel specifiek frequentiebereik hebben.

Licht verspreidt zich in golven en de warme kleuren zoals rood licht of geel licht creëren meer golvende lijnen dan violet of blauw. Dat zie je prachtig in het voorbeeld van de regenboog, waar het violetblauwe kleurvlak altijd smaller of minder zichtbaar lijkt dan het rood-oranje-geel.

Kleurlicht wordt gemeten in nanometers (nm) en het gehele lichtspectrum loopt van 1 tot 780nm.

Het gebied dat het blauwe licht inneemt, ligt tussen 380nm en 480nm.

Waar vind je blauw licht?

Blauw licht is dus in eerste instantie een volkomen normaal onderdeel van het daglicht dat onze ogen bereikt.

Daarnaast is er een verhoogd aandeel blauw licht in alle zeer heldere en witte lichtbronnen zoals witlichtlampen, daglichtlampen, LED-lampen en veel moderne autokoplampen.

Het grootste deel van het onnatuurlijke blauwe licht treft ons door het gebruik van schermmedia zoals computers, smartphones, tablets en televisies.

Misschien ben jij ook een van die mensen die tot laat in de avond deze entertainmentmedia gebruiken of er zelfs mee werken.

Als je nog niet eerder filters hebt gebruikt, kun je ervan uitgaan dat je bent blootgesteld aan een verhoogde blootstelling aan blauw licht.

Hoe blauw licht mensen beïnvloedt:

 • Blauw licht heeft een stimulerend of alarmerend effect
 • Blauw licht speelt een sleutelrol in de slaap-waakcyclus
 • Te veel blauw licht in de avond verstoort de slaap
 • Geïrriteerde en vermoeide ogen wanneer de geest waakzaam is
 • Blauw licht kan maculaire degeneratie bevorderen.

Blauw licht heeft een stimulerend effect op het menselijk organisme. Net als de blauwe lichten van politie- en ambulancevoertuigen, heeft het de eigenschap ons in een staat van verhoogde alertheid te brengen.

Als ’s ochtends blauw licht bij daglicht in je ogen valt, werkt het stimulerend en stopt het lichaam met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Je wordt wakker en bent overdag actief.

In de avonduren moet de blootstelling aan blauw licht afnemen of in ieder geval niet overdreven toenemen. Tot een paar jaar geleden gebruikte men meer warme lichtbronnen.

De oude gloeilampen zaten in een heel ander lichtsterktebereik dan de huidige spaarlampen en leds, die extra blauw licht uitstralen.

Met zijn stimulerende werking verleidt het blauwe licht je om met je ogen wijd open of zelfs starend voor beeldschermen of de televisie te gaan zitten. Je vergeet dan te knipperen, je oogspieren overbelasten en het oogoppervlak droogt uit.

Misschien ken je het fenomeen van in bed liggen met extreem vermoeide ogen, maar een te alerte geest laat je niet kalmeren.

Wat zegt onderzoek over brillen met blauwlichtfilters?

Onderzoek heeft het probleem nu volledig aangepakt. Het is echter te vroeg om medisch bindende uitspraken te doen over secundaire ziekten en hun verbanden.

Hiervoor zijn langlopende studies en herhaalde reviews nodig.

De eerste resultaten hebben al een verband aangetoond met aandoeningen:

 • melatonine huishouden (verantwoordelijk voor slaapkwaliteit)
 • depressie
 • prestatiegebreken (vooral bij het werken op schermen voor langere tijd)
 • andere zenuwaandoeningen

Daarnaast wordt van blauw licht vermoed dat het de normaal leeftijdsgebonden degeneratie van de macula (het scherpste zicht op het netvlies) op een bijzondere manier bevordert.

Binnenklok (circadiaans ritme)

Het circadiane ritme wordt vaak de “interne klok” genoemd. Een typisch circadiaans ritme is daarom het natuurlijke slaap-waakritme van een persoon en strekt zich uit over 24 uur.

Volgens internationale studies beïnvloedt blauw licht je slaapritme, vooral ’s avonds, en dus je biologische ritme. Het blauwe licht van schermen zoals televisies, laptops en monitoren geeft je lichaam aan dat je wakker moet blijven.

Voor het lichaam is licht = daglicht en daarom moet men actief zijn. Je lichaam maakt daardoor minder van het slaaphormoon melatonine aan.

Dit kan betekenen dat je langer nodig hebt om in slaap te vallen of een slechtere slaapkwaliteit hebt.

Om dit tegen te gaan: Gebruik blauw licht filter glazen, vooral in de avond, zodat  u niet uw circadiane ritme verstoord.

Waarom is blauw licht schadelijk voor de ogen?

De volgende symptomen komen vaak voor bij het gebruik van monitoren, mobiele telefoons of andere digitale apparaten:

 • oververmoeide ogen
 • droge ogen
 • geïrriteerde en tranende ogen
 • brandende ogen
 • hoofdpijn
 • slaapproblemen (slapeloosheid).

Veel nieuwe lampen, pc-schermen, smartphones en ook autokoplampen zijn uitgerust met LED-lampen (LED = Light Emitting Diode of light emitting diode), waarvan het witte licht echter een zeer hoog aandeel blauw bevat.

Na gebruik van deze lampen was er meer schade aan de ogen, vooral de leeftijdsgebonden maculaire generatie (AMD) nam dramatisch toe.

Dierproeven hebben aangetoond dat blauw licht ervoor zorgt dat visuele cellen in het netvlies afsterven en langdurige schade aanrichten.

Ze onderzochten vervolgens waarom dit gebeurt en ontdekten dat een bepaald molecuul genaamd retina, dat vitamine A vormt met andere stoffen en dat wordt omgezet in een elektrochemisch signaal met het visuele pigment rhodopsine.

Als blauw licht dit netvlies raakt, beschadigt het visuele cellen.

Met deze combinatie zouden echter ook zenuwcellen, hartspiercellen en tumorcellen kunnen worden gedood.

We kunnen zien hoe gevaarlijk deze blauwlichtcomponent ongefilterd kan zijn, hoewel elk organisme er anders op reageert.

Blauwlichtfilterbril zonder voorschrift.

Vanwege de extreem goede bescherming tegen het schadelijke blauwe licht van digitale apparaten zijn blauwlichtfilterglazen zonder sterkte ook erg populair.

In principe kan elke bril gemaakt worden met glazen inclusief blauwlichtfilter. Het maakt niet uit of deze met of zonder sterkte zijn gemaakt. Je kunt dit vergelijken met een zonnebril. Veel mensen dragen een zonnebril op sterkte om hun ogen te beschermen tegen de sterke zonnestralen.

In onze tijd brengen we echter beduidend meer tijd door voor het scherm, dus het is niet meer dan logisch dat je hier ook op de lange termijn je ogen wilt beschermen.

 

Hoe gedraagt ​​de bril zich tijdens een videogesprek / facetime

Een vraag die onze lezers vaak stellen.
Zoals hierboven al beschreven, zijn de absorberende blauwlichtfilters ideaal voor als u de hele tijd voor het scherm zit, bijvoorbeeld pc-werk, televisie, mobiele telefoon, facetime enz.

Tip: Als je veel videogesprekken voert, kies dan voor de licht gelige versie (absorptie van blauw licht). Tijdens een videogesprek worden de stralen teruggekaatst, uiteraard ook in de webcam/camera. Dit kan irritatie op het beeld veroorzaken.

 

Is een bril met een blauwlichtfilter geschikt voor dagelijks gebruik?

Ja, en hoe! Met het filter kun je alle activiteiten zoals autorijden, wandelen of zelfs sporten gewoon blijven doen. Het is natuurlijk ideaal voor op het werk, aangezien de meeste mensen achter de computer zitten en werken. Sommige opticiens zijn zelfs van mening dat je ’s nachts beter kunt zien met de Blue Blocker-bril (verhoogd contrast & minder verblinding).

 

Zijn blauwlichtfilters zinvol?

Het kortegolfblauwe licht remt de aanmaak van het hormoon melatonine, ook wel het slaaphormoon genoemd. De blauwe lichtcomponent van deze nieuwe ledlampen zorgt overdag voor meer concentratie en prestatie, maar verstoort de nachtrust.

Draag daarom bij het werken op de pc in de avonduren een blauwlichtfilterbril . De lenzen van deze bril zijn gecoat met een speciale filterlaag die de golflengte van blauw licht boven 400 nm niet doorlaat in het oog. Brillen met een blauwfilter zijn slechts een extra optie die zowel voor een gecorrigeerde bril (met uw individuele sterkte) als voor een bril met “vensterglas” (zonder sterkte) kan worden gebruikt. Blauwfilters als extra optie voor brillen kosten tussen de 40-90 EUR (afhankelijk van de opticien of internetopticien)

Blauw Licht Bril Waarom

Conclusie: zijn blauwlichtfilterglazen de moeite waard?

Veel nieuwe soorten technische lampen en communicatiesystemen hebben, ondanks hun bruikbaarheid, ook neveneffecten die pas zichtbaar worden in gedrag op de lange termijn, zoals het werken op een scherm of het gebruik van smartphonetechnologie.

Hier is het met name het schadelijke aandeel blauwe straling dat kan leiden tot ziekten of beschadiging van de macula, waarbij de tolerantiegrens per persoon anders reageert.

Een blauwlichtfilter bril tegen de schadelijke straling van blauw licht is dus zeker een verstandige bescherming.

 

Meer informatie na aanleiding van dit artikel?

Blauw Licht Bril Kind

Blauw Licht Bril Migraine

Blauw Licht Filter Bril Test

 

Bestel Nu Uw Computerbril Met Blauw Licht Filter

bij Computerbril.org koopt u veilig en vertrouwd de beste kwaliteit computerbrillen met snelle levering