Blauw Licht Filter Bril Bewezen

Werken Blauw Licht Blokkerende Brillen?

Een wetenschappelijke kijk op hun mogelijke voordelen

 

Of u nu vermoeide ogen wilt verlichten of uw slaap wilt bevorderen, het bewijs van de voordelen van een blauw licht blokkerende bril is gemengd. Hier is een blik op het onderzoek.

Als je net als de meeste volwassenen bent, breng je misschien meer tijd voor beeldschermen door dan ooit tevoren. Velen van ons zijn al jaren aan onze apparaten gebonden, maar toen de pandemie in maart 2020 toesloeg, ging bijna elk aspect van het leven online. Alles, van werkvergaderingen tot verjaardagsfeestjes, begon op internet te worden gehost.

Het duurde niet lang voordat de bezorgdheid over blootstelling aan blauw licht begon toe te nemen. Blauw licht is overal om ons heen en komt van nature voor in zonlicht en kunstmatig in tl-licht, LED’s, computermonitoren, smartphones en tabletschermen, volgens UC Davis Gezondheid.

Het is misschien niet verwonderlijk dat blauw licht filterende brillen (ook wel blauwlichtbrillen genoemd) het afgelopen jaar in populariteit zijn gestegen. “Vooral tijdens de pandemie, met kinderen die van op afstand moeten leren, zijn veel ouders naar hier gekomen om naar deze brillen te vragen”, zegt Tamiesha Frempong, een oogarts bij het Mount Sinai Hospital in New York City.

Blauwlichtbrillen zijn ontworpen om verlichting te bieden van de ongemakkelijke bijwerkingen die gepaard gaan met het staren naar schermen. De bril heeft speciale glazen die bepaalde lichtgolven van apparaten blokkeren of op zijn minst filteren en volgens de Cleveland Clinic ook nog eens het netvlies beschermen tegen schade.

Redenen om een ​​blauwlichtbril te proberen

Veel mensen zijn bang dat te veel blootstelling aan blauw licht de ogen permanent kan beschadigen of het risico op maculaire degeneratie kan vergroten, hoewel onderzoek deze beweringen niet ondersteunt. “We hoeven ons geen zorgen te maken dat blauw licht onze ogen beschadigt”, zegt Dr. Frempong.

Volgens de American Macular Degeneration Foundation (AMDF) is er geen bewijs dat blauw licht het oog kan beschadigen, en daarom zijn beweringen dat een bril bescherming biedt tegen netvliesbeschadiging of oogaandoeningen zoals maculaire degeneratie niet juist.

Maar het blauwe licht van beeldschermen kan uw slaapcyclus wel negatief beïnvloeden en bijdragen aan digitale vermoeide ogen, volgens UC Davis Health.

Wat wetenschappelijk onderzoek zegt over blauwlichtbrillen

Tot dusverre ondersteunt onderzoek niet het idee dat een bril met blauw licht digitale symptomen van vermoeide ogen kan verlichten, zoals hoofdpijn, droge ogen of wazig zien.

“Er zijn geen wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat ze enige gezondheidsvoordelen hebben”, zegt Vivienne Sinh Hau MD, oogarts bij Kaiser Permanent in Riverside, Californië.

Volgens een proef die in februari 2021 in het American Journal of Ophthalmology werd gepubliceerd, veranderde een blauwlichtbril die tijdens een computertaak van twee uur werd gedragen, geen enkele verandering in de symptomen van vermoeide ogen. En een ander klein onderzoek, gepubliceerd in januari 2019 in Optometry and Vision Science, ontdekte dat hoewel een blauw licht blokkerende filter op een computerscherm 99 procent van de golflengten tussen 400 en 500 nanometer blokkeerde, het de symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen niet effectiever verlichtte dan een neutrale filter.

Dat komt waarschijnlijk omdat blauw licht niet de enige reden is voor digitale vermoeidheid van de ogen. “De scherm-gerelateerde problemen die mensen met hun ogen hebben, hebben inderdaad meer te maken met droge ogen, vermoeide ogen en dat soort dingen”, zegt Lauren Branchini, MD, een oogarts bij UMass Memorial Medical Center en een assistent-professor aan de UMass Medical School in Worcester, Massachusetts.

Die symptomen zijn waarschijnlijker te wijten aan de manier waarop we omgaan met onze apparaten. “Als je naar een scherm, een tablet, je telefoon of wat dan ook staart, knipper je niet zoveel als in een natuurlijk gesprek, dus de ogen kunnen droger worden”, zegt Frempong. “En het scherm moet twee voet verwijderd zijn van het gezicht en niet tegen je gezicht plakken.”

Kortom, omdat blauw licht niet de oorzaak is van de hoofdpijn en de droge ogen die u voelt, zal een blauwlichtbril waarschijnlijk niet helpen.

Maar een ding dat deze bril wel lijkt te bevorderen, is slapen. Een artikel dat in 2021 in Applied Psychology werd gepubliceerd, verzamelde gegevens van 63 managers en ontdekte dat het dragen van een blauwlichtbril de slaapkwaliteit en -kwantiteit verbeterde. Het dragen van de bril verbeterde ook de werkprestaties.

Een andere kleine proef, gepubliceerd in januari 2019 in het Journal of Psychiatric Research, wees uit dat een amberkleurige bril met anti-blauw-licht filter die twee uur voor het slapengaan werd gedragen, de slaap verbeterde voor mensen met slapeloosheid. Het hielp hen om sneller in slaap te vallen en een langere nachtrust van hogere kwaliteit te bekomen.

De onderzoekers denken dat dit komt omdat de bril de onderdrukking van melatonine vermindert, een slaap bevorderend hormoon dat wordt onderdrukt tijdens blootstelling aan blauw licht. Dit blijkt uit een systematische review dat in februari 2019 in Chronobiology International werd gepubliceerd.

Toch hebben de onderzoekers van de Journal of Psychiatric Research-studie niet specifiek naar melatonineniveaus gekeken, dus ze kunnen er niet zeker van zijn of de bril dat effect minimaliseerde.

Moet je een blauw licht blokkerende bril proberen?

Hoewel er enig bewijs is dat een bril met een filter voor de blokkering van blauw licht ervoor kan zorgen dat de tijd die u voor uw scherm doorbrengt uw slaap niet verstoort, is het onwaarschijnlijk dat ze de symptomen van digitale vermoeidheid van de ogen helemaal verlichten en niet beschermen tegen maculaire degeneratie.

Niets van dit alles heeft sommige artsen echter ervan weerhouden deze brillen toch aan te prijzen. Boots Opticiens in het Verenigd Koninkrijk kregen een boete van ongeveer $ 56.000 voor het overdrijven van beweringen dat blauwlichtbrillen oogziekten wouden helpen voorkomen, volgens Optometry Today.

Sommige mensen zweren er echter bij dat deze bril verlichting biedt. En als ze voor jou werken, ga er dan voor. Het kan waarschijnlijk geen kwaad, volgens Baylor College of Medicine. “Als je een voordeel ondervindt of je je prettiger voelt om dergelijke bril te dragen, draag hem dan”, zegt Frempong. “Hij zal je zeker geen pijn doen, maar er is geen bewijs dat ze je helpen.”

De beste blauwlichtbril, volgens gezondheidsexperts

Als je besluit een blauw licht blokkerende bril te proberen, raadt Dr. Hau aan om een ​​bril te zoeken met anti-verblindingsglazen. U kunt eenvoudig verschillende opties vinden via een snelle Google-zoekopdracht. Warby Parker verkoopt blauw licht filterende glazen, die voor $ 50 aan elk montuur kunnen worden toegevoegd. Merken zoals Target en J.Crew verkopen blauwlichtbrillen voor ongeveer $ 10, terwijl de opties van Look Optic en Felix Gray ongeveer $ 65 tot $ 95 kosten.

Deze brillen worden echter niet gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration, dus het kan moeilijk zijn om te weten of u effectief een kwaliteitsbril krijgt. Hau zegt dat u best naar een optiekwinkel gaat waar een optometrist of oogarts aan het werk is. “Zij zouden legitieme producten moeten verkopen”, zegt ze.

Dr. Branchini voegt eraan toe dat, hoewel onderzoek tot nu toe geen voordeel voor deze bril heeft aangetoond, dit in de toekomst zou kunnen veranderen naarmate er meer onderzoeken worden uitgevoerd. “Ik raad ze niet routinematig aan omdat ik niet denk dat voldoende is aangetoond dat ze veel voordelen hebben”, zegt Branchini.

Dat gezegd zijn, is de jury is er nog steeds niet uit. We weten het niet echt zeker.

 

Meer artikelen

Blauw Licht Bril Goedkoop

Blauw Licht Bril Tv

Blauw Licht Filter Bril Beter Slapen

Bestel Nu Uw Computerbril Met Blauw Licht Filter
bij Computerbril.org koopt u veilig en vertrouwd de beste kwaliteit computerbrillen met snelle levering