Bescherm je ogen met een computerbril

%%ai_text_ac%%

Inhoudsopgave

Wat is een computerbril en waarom heb je er één nodig?

Een computerbril is een speciaal soort bril die is ontworpen om je ogen te beschermen tijdens het werken achter een computer of ander digitaal scherm. Het gebruik van computers en digitale apparaten is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. We brengen veel tijd door achter schermen, zowel op het werk als thuis, en dit kan schadelijk zijn voor onze ogen.

De invloed van schermen op je ogen en welke klachten worden verminderd met een computerbril?

Langdurig werken achter een computer of ander digitaal apparaat kan leiden tot verschillende ooggerelateerde klachten, zoals oogvermoeidheid, droge ogen, hoofdpijn, wazig zicht en nekblessures. Deze klachten worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder het felle licht van het scherm, het langdurig turen naar een nabijgelegen object en het constant scherpstellen van je ogen.

Een computerbril kan helpen om deze klachten te verminderen of zelfs te voorkomen. Het belangrijkste kenmerk van een computerbril is het blauwlichtfilter. Dit filter blokkeert het schadelijke blauwe licht dat wordt uitgestraald door digitale schermen. Blauw licht kan je ogen vermoeien en kan ook een negatief effect hebben op je slaapkwaliteit. Met een computerbril kun je de blootstelling aan blauw licht verminderen en daardoor je ogen beschermen.

Daarnaast hebben veel computerbrillen ook een speciaal ontspiegelingscoating. Deze coating vermindert schittering en reflecties, waardoor je minder snel last krijgt van vermoeide ogen. Een computerbril kan ook zijn uitgerust met een speciale leesbrilsterkte, aangepast aan de afstand tot je computerscherm. Dit helpt je ogen om gemakkelijker scherp te stellen, waardoor je minder inspanning hoeft te leveren en mogelijke klachten worden verminderd.

Tips voor het kiezen van de juiste computerbril voor jouw behoeften

Bij het kiezen van een computerbril is het belangrijk om rekening te houden met je specifieke behoeften en het type werk dat je doet. Hier zijn enkele tips voor het kiezen van de juiste computerbril:

 1. Raadpleeg een opticien: Een opticien kan je helpen bij het kiezen van de juiste computerbril op basis van je oogsterkte en persoonlijke behoeften.

 2. Kies voor kwaliteit: Investeer in een hoogwaardige computerbril van een betrouwbaar merk. Dit zorgt ervoor dat de bril effectief is in het verminderen van ooggerelateerde klachten.

 3. Let op het blauwlichtfilter: Controleer of de computerbril een ingebouwd blauwlichtfilter heeft. Een filter met een percentage van 30% tot 40% blokkering van blauw licht wordt over het algemeen als effectief beschouwd.

 4. Ontspiegelingscoating: Zorg ervoor dat de computerbril een ontspiegelingscoating heeft, zodat je minder last hebt van schittering en reflecties.

 5. Pasvorm en comfort: Kies een computerbril die goed past bij de vorm van je gezicht en comfortabel zit. Verstelbare neussteuntjes en pootjes kunnen bijdragen aan een goede pasvorm.

Hoe werkt een computerbril en welke technologieën zijn er beschikbaar?

Een computerbril werkt door het combineren van verschillende technologieën om je ogen te beschermen en ooggerelateerde klachten te verminderen. De belangrijkste technologieën die worden gebruikt in computerbrillen zijn:

 1. Blauwlichtfilter: Zoals eerder vermeld, blokkeert het blauwlichtfilter schadelijk blauw licht dat wordt uitgestraald door digitale schermen. Dit helpt om oogvermoeidheid en andere klachten te verminderen.

 2. Ontspiegelingscoating: De ontspiegelingscoating vermindert schittering en reflecties, waardoor je comfortabeler achter je scherm kunt zitten.

 3. Leesbrilsterkte: Sommige computerbrillen hebben een speciale leesbrilsterkte, aangepast aan de afstand tot je computerscherm. Dit maakt het gemakkelijker voor je ogen om scherp te stellen en vermindert de belasting.

 4. Anti-vermoeidheidstechnologie: Sommige geavanceerde computerbrillen hebben ingebouwde technologieën om oogvermoeidheid verder te verminderen, zoals speciale lenzen die je ogen ontspannen.

Aanbevelingen voor het gebruik van een computerbril om oogvermoeidheid te verminderen

Om optimaal gebruik te maken van je computerbril en oogvermoeidheid te verminderen, volgen hier enkele aanbevelingen:

 1. Draag je computerbril tijdens het werken: Zorg ervoor dat je je computerbril draagt tijdens het werken achter een computer of ander digitaal scherm.

 2. Doe regelmatig oogoefeningen: Neem regelmatig pauzes om je ogen te laten rusten en doe oogoefeningen om je oogspieren te ontspannen.

 3. Pas de helderheid van je scherm aan: Verminder de helderheid van je scherm om de belasting van je ogen te verminderen.

 4. Wissel af tussen schermafstand: Probeer af en toe wat verder van het scherm weg te zitten en wissel af tussen verschillende kijkafstanden.

 5. Optimaliseer je werkplek: Zorg voor goede verlichting en pas je werkhouding aan om spanning in je nek en schouders te verminderen.

Met deze aanbevelingen kun je het beste halen uit je computerbril en de vermoeidheid van je ogen verminderen.


In het volgende deel van dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende typen computerbrillen die beschikbaar zijn op de markt. We zullen bespreken welke opties er zijn en welke factoren je moet overwegen bij het maken van je keuze. # Wat is een computerbril en waarom heb je er één nodig?

Een computerbril is een speciaal ontworpen bril die is bedoeld om je ogen te beschermen tijdens het werken op een computer, laptop, tablet of smartphone. Het kan helpen om oogvermoeidheid, droge ogen, hoofdpijn en andere klachten te verminderen die veroorzaakt worden door langdurig blootgesteld te zijn aan het blauwe licht van elektronische schermen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een computerbril precies is en waarom het belangrijk kan zijn om er één te hebben.

Wat is een computerbril?

Een computerbril is een bril die is ontworpen met speciale lenzen die het blauwe licht van elektronische schermen filteren. Deze lenzen zijn meestal voorzien van een speciale coating die het schadelijke blauwe licht blokkeert en alleen het nuttige licht doorlaat. Dit helpt om de belasting op je ogen te verminderen en kan helpen om symptomen van oogvermoeidheid en andere klachten te verminderen.

Daarnaast hebben computerbrillen vaak ook een speciale sterkte om het zicht te optimaliseren op de afstand waarop je meestal naar een computerscherm kijkt. Dit kan betekenen dat de bril een lichte leessterkte heeft of dat de focus is afgestemd op de schermafstand, zodat je schermen scherp en helder kunt zien zonder je ogen te veel te belasten.

Waarom heb je een computerbril nodig?

Tegenwoordig brengen veel mensen uren per dag door achter een computerscherm. Of het nu gaat om werken, studeren of ontspannen, onze ogen worden constant blootgesteld aan het blauwe licht dat deze schermen afgeven. Dit kan leiden tot vermoeide en droge ogen, hoofdpijn, wazig zicht en andere klachten die bekend staan als “Computer Vision Syndrome” (CVS) of “Digitale Oogstress”.

Een computerbril kan helpen om deze klachten te verminderen door het blauwe licht te filteren en de belasting op je ogen te verminderen. De speciale lenzen van de bril blokkeren het schadelijke blauwe licht, waardoor je ogen minder vermoeid raken en je minder last hebt van droge ogen. Daarnaast helpt de juiste sterkte van de bril om je zicht scherp te houden, zelfs na langdurig gebruik van een computer.

Kan ik niet gewoon een gewone bril dragen?

Hoewel je technisch gezien een gewone bril kunt dragen tijdens het werken op een computer, biedt een computerbril veel voordelen ten opzichte van een gewone bril. Zoals eerder vermeld, zijn de lenzen van een computerbril speciaal ontworpen om het blauwe licht te filteren en de belasting op je ogen te verminderen. Een gewone bril biedt deze bescherming niet.

Bovendien is een computerbril doorgaans voorzien van een speciale sterkte die is afgestemd op de afstand waarop je naar een computerscherm kijkt. Dit zorgt voor een scherper zicht op de juiste kijkafstand. Met een gewone bril zou je mogelijk je nek moeten strekken of je ogen extra belasten om het scherm scherp te kunnen zien.

Belangrijkste afhaalpunten

 • Een computerbril is bedoeld om je ogen te beschermen tijdens het werken op elektronische schermen.
 • Het filtert het schadelijke blauwe licht en vermindert de belasting op je ogen.
 • Een computerbril kan helpen om klachten zoals oogvermoeidheid, droge ogen en hoofdpijn te verminderen.
 • Het heeft ook een speciale sterkte die is afgestemd op de afstand van een computerscherm.
 • Het dragen van een gewone bril biedt niet dezelfde voordelen als een computerbril.

In het volgende gedeelte zullen we dieper ingaan op de invloed van schermen op je ogen en welke klachten kunnen worden verminderd met een computerbril. # De invloed van schermen op je ogen en welke klachten worden verminderd met een computerbril?

Onze moderne wereld is gevuld met elektronische apparaten zoals computers, laptops, smartphones en tablets, die we dagelijks gebruiken. Hoewel deze apparaten ons leven gemakkelijker maken, kunnen ze ook een negatieve invloed hebben op onze ogen. Langdurig gebruik van schermen kan leiden tot oogvermoeidheid en andere vervelende klachten. Gelukkig is er een oplossing: een computerbril. In dit artikel bespreken we de invloed van schermen op je ogen en welke klachten verminderd kunnen worden met een computerbril.

Hoe beïnvloeden schermen onze ogen?

Schermen stralen zogenaamd “blauw licht” uit, een kortgolvige vorm van licht die intenser is dan ander licht dat we normaal gesproken tegenkomen. Dit blauwe licht komt rechtstreeks in onze ogen terecht wanneer we naar een scherm kijken, en kan schadelijk zijn voor onze ogen. Langdurige blootstelling aan blauw licht kan leiden tot oogvermoeidheid, droge ogen, hoofdpijn en problemen met de slaap. Bovendien stellen we onze ogen bloot aan flikkeringen en reflecties van het scherm, die ook bijdragen aan oogklachten bij langdurig gebruik.

Welke klachten kunnen verminderd worden met een computerbril?

Een computerbril kan de klachten die ontstaan door langdurig gebruik van schermen verminderen. Door zijn speciale kenmerken helpt een computerbril om de negatieve effecten van blauw licht te verminderen en de belasting op onze ogen te verminderen. Hier zijn enkele veelvoorkomende klachten die kunnen worden verminderd met een computerbril:

1. Oogvermoeidheid

Langdurig kijken naar een scherm kan onze ogen uitputten en vermoeidheid veroorzaken. Een computerbril met een speciale filter voor blauw licht kan de oogvermoeidheid aanzienlijk verminderen. Deze filter blokkeert een groot deel van het blauwe licht en zorgt ervoor dat onze ogen zich comfortabeler voelen, zelfs na langdurig gebruik van een scherm.

2. Droge ogen

Bij langdurig schermgebruik knipperen we minder vaak met onze ogen, waardoor onze ogen droog kunnen worden. Een computerbril kan helpen dit probleem aan te pakken door onze ogen te beschermen tegen uitdroging. Sommige computerbrillen hebben bijvoorbeeld speciale coatings die vocht vasthouden en voorkomen dat onze ogen uitdrogen.

3. Hoofdpijn

Veel mensen ervaren hoofdpijn na langdurig gebruik van een scherm. Dit kan te wijten zijn aan de belasting van onze ogen en de invloed van blauw licht. Een computerbril kan de intensiteit van het blauwe licht verminderen en onze ogen ontlasten, waardoor hoofdpijn wordt verminderd of zelfs voorkomen.

4. Slaapproblemen

Blootstelling aan blauw licht voor het slapengaan kan onze slaap verstoren. Het verstoort ons natuurlijke slaap-waakritme en maakt het moeilijker om in slaap te vallen. Een computerbril met blauw licht filter kan ons helpen om beter te slapen door de negatieve effecten van blauw licht te verminderen.

Een computerbril als oplossing

Een computerbril is een speciaal ontworpen bril die is geoptimaliseerd voor langdurig schermgebruik. Het heeft een aantal functies die de negatieve effecten van schermen op onze ogen helpen verminderen. Een belangrijk kenmerk van een computerbril is de speciale coating die blauw licht filtert. Deze coating blokkeert een groot deel van het schadelijke blauwe licht, waardoor onze ogen worden beschermd. Daarnaast hebben sommige computerbrillen ook anti-reflectiecoatings en coatings die vocht vasthouden, wat helpt bij het verminderen van reflecties en droge ogen.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een computerbril

Bij het kiezen van een computerbril zijn er een aantal belangrijke overwegingen. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van de juiste keuze:

 • Zorg ervoor dat de computerbril een blauw licht filter heeft om je ogen te beschermen tegen schadelijk licht.
 • Kies een computerbril die past bij jouw sterkte en gezichtsvorm. Het is belangrijk dat de bril goed past en comfortabel is om te dragen.
 • Let op extra functies zoals anti-reflectiecoating en vochtophopende coatings, die de algehele ervaring met de bril kunnen verbeteren.

Volgende sectie: Hoe werkt een computerbril en welke technologieën zijn er beschikbaar?

In de volgende sectie zullen we dieper ingaan op hoe een computerbril werkt en welke technologieën er beschikbaar zijn om de negatieve effecten van schermen op onze ogen te verminderen. We zullen bespreken hoe een computerbril blauw licht filtert en andere functies die ervoor zorgen dat onze ogen comfortabel blijven tijdens het gebruik van schermen. # Tips voor het kiezen van de juiste computerbril voor jouw behoeften

Het gebruik van computers en andere digitale schermen is tegenwoordig heel gewoon, zowel op het werk als thuis. Maar wist je dat langdurig kijken naar schermen vermoeidheid en klachten aan je ogen kan veroorzaken? Gelukkig is er een oplossing: een computerbril. Een computerbril is speciaal ontworpen om de negatieve effecten van langdurig schermgebruik te verminderen en jouw kijkervaring te verbeteren. In dit artikel geven we enkele tips om de juiste computerbril te kiezen die past bij jouw behoeften.

Waarom heb je een computerbril nodig?

Voordat we ingaan op de tips voor het kiezen van de juiste computerbril, laten we eens kijken naar waarom je er eigenlijk één nodig hebt. Wanneer je langere tijd naar een scherm staart, of het nu een computer, laptop, tablet of smartphone is, kunnen je ogen vermoeid raken. Dit komt doordat het scherm constant flikkert en onze ogen zich voortdurend moeten aanpassen aan het contrast en de helderheid van het scherm. Dit kan leiden tot symptomen zoals droge ogen, hoofdpijn, wazig zicht en vermoeidheid.

Verminderde klachten met een computerbril

Een computerbril kan helpen bij het verminderen van deze klachten. Het belangrijkste kenmerk van een computerbril is het speciale glas. Deze glazen hebben een anti-reflecterende coating die de weerkaatsing van licht vermindert en de hoeveelheid blauw licht dat je ogen bereikt reduceert. Hierdoor wordt de belasting van je ogen verminderd en kun je langer comfortabel naar een scherm kijken zonder vermoeid te raken.

Tips voor het kiezen van de juiste computerbril

Nu je begrijpt waarom een computerbril nuttig kan zijn, is het tijd om enkele tips te delen voor het kiezen van de juiste computerbril voor jouw behoeften:

 1. Raadpleeg een optometrist: Het is altijd een goed idee om een optometrist te raadplegen voordat je een computerbril koopt. Een optometrist kan een oogonderzoek uitvoeren en je adviseren over de juiste sterkte van de bril.
 2. Bepaal je behoeften: Denk na over hoe lang je dagelijks naar een scherm kijkt en in welke omgeving je dit doet. Dit zal je helpen bij het kiezen van de juiste computerbril met de juiste specificaties, zoals de mate van blauwlichtfiltering.
 3. Kies voor kwaliteit: Investeer in een computerbril van goede kwaliteit. Goedkopere brillen kunnen een minder effectieve blauwlichtfilter hebben en minder comfortabel zijn.
 4. Overweeg een montuur met de juiste pasvorm: Een computerbril moet comfortabel zitten, zodat je deze langere tijd kunt dragen zonder irritatie te ervaren. Kies een montuur dat goed past bij de vorm van je gezicht en zorg ervoor dat het niet te strak zit.
 5. Probeer verschillende modellen: Voordat je een computerbril koopt, is het het beste om verschillende modellen uit te proberen. Dit stelt je in staat om te bepalen welke stijl en pasvorm het beste bij je past.

Veelgestelde vragen over computerbrillen

Wat is de beste sterkte voor een computerbril?

De sterkte van een computerbril kan variëren afhankelijk van je individuele behoeften en ooggezondheid. Het is het beste om een optometrist te raadplegen voor een nauwkeurige meting en de juiste sterkte te bepalen.

Kan ik mijn computerbril gebruiken als gewone bril?

Een computerbril is speciaal ontworpen voor gebruik bij het kijken naar digitale schermen. Hoewel je mogelijk enigszins kunt zien met een computerbril, is deze niet geoptimaliseerd voor algemene zichtcorrectie. Het is raadzaam om aparte brillen te hebben voor computergebruik en dagelijks gebruik.

Hoe vaak moet ik mijn computerbril dragen?

Dit hangt af van hoe vaak je naar schermen kijkt en hoe lang je dit doet. Over het algemeen wordt aanbevolen om een computerbril te dragen wanneer je langer dan twee uur achter elkaar naar een scherm kijkt, of wanneer je regelmatig klachten ervaart zoals vermoeide ogen.

Belangrijke punten om te onthouden

 • Een computerbril kan helpen bij het verminderen van vermoeide ogen en klachten veroorzaakt door langdurig schermgebruik.
 • Raadpleeg een optometrist voor advies en een nauwkeurige meting van je ogen.
 • Bepaal je behoeften en kies een computerbril met de juiste specificaties.
 • Investeer in een kwalitatieve computerbril voor het beste resultaat.
 • Kies een montuur dat comfortabel zit en goed past bij de vorm van je gezicht.

In het volgende deel van dit artikel zullen we dieper ingaan op hoe een computerbril werkt en welke technologieën beschikbaar zijn. Blijf lezen voor meer informatie! # Hoe werkt een computerbril en welke technologieën zijn er beschikbaar?

Een computerbril is een speciaal ontworpen bril die is bedoeld om de belasting op je ogen te verminderen tijdens het werken op een computer of andere digitale apparaten. Maar hoe werken deze brillen eigenlijk en welke technologieën worden gebruikt om oogvermoeidheid te verminderen? In dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp.

Werking van een computerbril

Een computerbril werkt op verschillende manieren om de oogvermoeidheid te verminderen die ontstaat door langdurig naar een beeldscherm te staren. Hier zijn enkele belangrijke technologieën die vaak worden gebruikt in computerbrillen:

 1. Blauw licht filter: Een van de meestvoorkomende technologieën in computerbrillen is het blauw licht filter. Digitale apparaten zoals computers, smartphones en tablets stralen blauw licht uit, dat schadelijk kan zijn voor de ogen als je er te lang aan wordt blootgesteld. Een computerbril met een blauw licht filter filtert een deel van dit schadelijke licht, waardoor de belasting op je ogen wordt verminderd.

 2. Vermindering van beeldschittering: Een andere technologie die vaak wordt gebruikt in computerbrillen is de vermindering van beeldschittering. Digitale schermen kunnen een reflectie en schittering veroorzaken, wat de oogvermoeidheid kan vergroten. Een computerbril met een antireflectiecoating kan deze schittering verminderen en zorgen voor een helderder en comfortabeler zicht.

 3. Aanpassing van de scherpstelling: Wanneer je lang naar een beeldscherm staart, is het natuurlijk dat je ogen zich voortdurend moeten aanpassen aan de verschillende afstanden op het scherm. Deze constante verandering van scherpstelling kan leiden tot oogvermoeidheid. Sommige computerbrillen hebben een speciale aanpassing van de scherpstelling die ervoor zorgt dat je ogen minder inspanning hoeven te leveren bij het kijken naar het scherm.

 4. Tinten en coatings: Naast de bovengenoemde technologieën kunnen computerbrillen ook verschillende tinten en coatings hebben. Deze kunnen helpen om de contrasten te verbeteren, kleuren te versterken en de algehele visuele ervaring te verbeteren. Het is belangrijk om te weten dat niet elke computerbril dezelfde tinten en coatings heeft, dus het is verstandig om een bril te kiezen die past bij jouw specifieke behoeften.

Veelgestelde vragen over computerbrillen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over computerbrillen, samen met de antwoorden erop:

Q: Zijn computerbrillen hetzelfde als gewone brillen?
A: Nee, computerbrillen zijn speciaal ontworpen voor het werken op digitale apparaten en hebben technologieën die helpen om oogvermoeidheid te verminderen.

Q: Moet ik een oogtest doen voordat ik een computerbril koop?
A: Het is altijd raadzaam om een oogtest te doen voordat je een computerbril koopt. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat je de juiste bril op sterkte kiest, die past bij jouw specifieke oogbehoeften.

Q: Kan ik mijn computerbril ook buiten gebruiken?
A: Hoewel computerbrillen zijn ontworpen voor gebruik binnenshuis, zijn er ook computerbrillen verkrijgbaar met fotochromatische lenzen die zich kunnen aanpassen aan verschillende lichtomstandigheden. Deze kunnen dus ook buiten worden gebruikt.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Een computerbril is een speciaal ontworpen bril die de belasting op je ogen vermindert tijdens het werken op een computer.
 • Verschillende technologieën worden gebruikt in computerbrillen, zoals blauw licht filters, vermindering van beeldschittering en aanpassing van de scherpstelling.
 • Het is verstandig om een oogtest te doen voordat je een computerbril koopt om een bril op sterkte te kiezen die past bij jouw behoeften.
 • Hoewel computerbrillen primair bedoeld zijn voor gebruik binnenshuis, zijn er ook opties verkrijgbaar voor gebruik buitenshuis.
 • Computerbrillen kunnen helpen om oogvermoeidheid te verminderen en het comfort tijdens het werken op digitale apparaten te vergroten.

In de volgende sectie van dit artikel zullen we enkele aanbevelingen bespreken voor het gebruik van een computerbril om oogvermoeidheid verder te verminderen. Blijf dus lezen! # Aanbevelingen voor het gebruik van een computerbril om oogvermoeidheid te verminderen.

Oogvermoeidheid is een veelvoorkomend probleem voor mensen die lange tijd achter een computer werken. Gelukkig kan het dragen van een computerbril helpen om de belasting van je ogen te verminderen en oogvermoeidheid te voorkomen. In dit artikel zullen we enkele aanbevelingen delen voor het gebruik van een computerbril om oogvermoeidheid te verminderen.

1. Draag je computerbril tijdens het werken op de computer

Een van de belangrijkste aanbevelingen voor het gebruik van een computerbril is om deze daadwerkelijk te dragen tijdens het werken achter de computer. Veel mensen hebben de neiging om hun computerbril alleen af en toe te dragen, maar het is belangrijk om het consistent te gebruiken om de volledige voordelen ervan te ervaren. Zet je computerbril op zodra je achter je bureau gaat zitten en houd deze op gedurende de hele werksessie.

2. Pas de zitpositie aan

Naast het dragen van een computerbril is het ook belangrijk om je zitpositie aan te passen om oogvermoeidheid te verminderen. Zorg ervoor dat je op de juiste afstand van je computerscherm zit, meestal wordt een afstand van ongeveer 50-70 centimeter aanbevolen. Houd je rug recht en zorg ervoor dat je ogen zich op dezelfde hoogte bevinden als het bovenste gedeelte van je computerscherm.

3. Neem regelmatig pauzes

Een andere aanbeveling is om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken op de computer. Langdurig naar een computerscherm staren kan leiden tot overbelasting van de ogen en oogvermoeidheid. Sta op, strek je benen, loop wat rond en richt je blik op objecten in de verte om je ogen wat rust te geven. Het wordt aanbevolen om elke 20-30 minuten een korte pauze van 5 minuten te nemen.

4. Verlichting en omgeving

De omgeving waarin je werkt, kan ook van invloed zijn op oogvermoeidheid. Zorg voor voldoende verlichting in je werkomgeving, vermijd te fel licht dat reflecteert op je computerscherm. Daarnaast kan het verminderen van de helderheid van je computerscherm helpen om oogvermoeidheid te verminderen. Pas indien nodig de helderheid en het contrast van je scherm aan om een comfortabele kijkervaring te creëren.

Veelgestelde vragen over het gebruik van een computerbril om oogvermoeidheid te verminderen:

Q: Kan ik een computerbril zonder recept kopen?
A: Ja, er zijn computerbrillen beschikbaar zonder recept die zijn ontworpen om oogvermoeidheid te verminderen. Deze brillen hebben meestal speciale coating op de glazen die het blauwe licht van het computerscherm filteren.

Q: Kan ik mijn gewone bril gebruiken als computerbril?
A: Ja, als je al een bril draagt, kun je ervoor kiezen om een ​​anti-reflecterende coating te laten aanbrengen om de effecten van blauw licht te verminderen. Dit kan je helpen om oogvermoeidheid te verminderen tijdens het werken op de computer.

Belangrijke tips om oogvermoeidheid te verminderen:

 • Draag je computerbril consistent tijdens het werken op de computer.
 • Pas je zitpositie aan en zorg ervoor dat je op de juiste afstand van je computerscherm zit.
 • Neem regelmatig pauzes en richt je blik op objecten in de verte.
 • Zorg voor voldoende verlichting in je werkomgeving en verminder de helderheid van je computerscherm indien nodig.

Blijf lezen voor meer informatie over hoe een computerbril werkt en welke technologieën beschikbaar zijn. In het volgende deel van dit artikel zullen we dieper ingaan op dit onderwerp. # Wat is een computerbril en waarom heb je er één nodig?

Een computerbril is een speciaal ontworpen bril die ontworpen is om oogvermoeidheid te verminderen en de schadelijke effecten van het langdurig kijken naar een computerscherm te verminderen. Het wordt steeds vaker gebruikt in onze digitale wereld, waarin we dagelijks uren achter elkaar naar schermen staren.

Een computerbril is anders dan een gewone bril, omdat deze specifieke kenmerken heeft die bedoeld zijn om de ogen te beschermen tijdens het werken op een computer. Het belangrijkste verschil is dat een computerbril is voorzien van speciale lenzen die het blauwe licht dat afkomstig is van computerschermen filtert.

Waarom heb je een computerbril nodig?

Schermen, zoals die van computers, laptops, tablets en smartphones, stralen een groot hoeveelheid blauw licht uit. Langdurige blootstelling aan blauw licht kan schadelijke effecten hebben op onze ogen en ons algemene welzijn.

Enkele veel voorkomende klachten die kunnen optreden als gevolg van het langdurig werken achter een scherm zijn:

 • Oogvermoeidheid
 • Droge en geïrriteerde ogen
 • Hoofdpijn
 • Wazig zicht
 • Slaapproblemen

Een computerbril kan helpen om deze klachten te verminderen door het filteren van het blauwe licht en het verminderen van de belasting op de ogen tijdens het werken.

Tips voor het kiezen van de juiste computerbril voor jouw behoeften

Het kiezen van de juiste computerbril is essentieel om optimaal te kunnen profiteren van de voordelen ervan. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste keuze te maken:

 1. Raadpleeg een professional: Het is altijd aan te raden om een oogzorgprofessional te raadplegen voordat je een computerbril aanschaft. Zij kunnen de juiste metingen doen en advies geven op basis van jouw individuele behoeften.

 2. Kies het juiste lensmateriaal: Computerbrillen zijn verkrijgbaar in verschillende lensmaterialen, zoals plastic, glas en polycarbonaat. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, dus kies er een die past bij jouw behoeften en levensstijl.

 3. Overweeg aanpasbare lenzen: Sommige computerbrillen zijn voorzien van aanpasbare lenzen die kunnen worden aangepast aan verschillende kijkafstanden, zoals dichtbij, middellange afstand en veraf. Dit kan handig zijn als je vaak verschillende taken uitvoert tijdens het werken op een computer.

 4. Vergeet het montuur niet: Naast de lenzen is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan het montuur van de computerbril. Kies een montuur dat comfortabel zit en goed past bij jouw gezichtsvorm.

Hoe werkt een computerbril en welke technologieën zijn er beschikbaar?

Een computerbril werkt door het filteren van het schadelijke blauwe licht dat wordt uitgestraald door computerschermen. Dit wordt gedaan door middel van speciale lenzen die een coating hebben die het blauwe licht blokkeert.

Er zijn verschillende technologieën beschikbaar die worden gebruikt in computerbrillen:

 1. Blauw licht filteren: Deze technologie filtert het blauwe licht dat afkomstig is van schermen, waardoor de belasting op de ogen wordt verminderd.

 2. Anti-reflecterende coating: Deze coating helpt om schittering en reflecties op de brilglazen te verminderen, waardoor het zicht helder blijft.

 3. Bifocale/multifocale lenzen: Deze lenzen zijn voorzien van verschillende zones, zodat je zowel dichtbij als veraf scherp kunt zien. Dit kan handig zijn als je tijdens het werken veel moet schakelen tussen verschillende afstanden.

Aanbevelingen voor het gebruik van een computerbril om oogvermoeidheid te verminderen

Het gebruik van een computerbril kan veel voordelen bieden bij het verminderen van oogvermoeidheid. Hier zijn enkele aanbevelingen om het meeste uit je computerbril te halen:

 1. Draag de bril tijdens het werken: Zet de computerbril op zodra je begint met werken op een computer en draag deze gedurende de hele werksessie. Hierdoor kan de bril optimaal zijn werk doen en de ogen beschermen.

 2. Neem regelmatig pauzes: Ook met een computerbril is het belangrijk om regelmatig pauzes te nemen tijdens het werken op een computer. Sta op, loop rond en doe wat oefeningen voor je ogen om de belasting te verminderen.

 3. Pas de helderheid van je scherm aan: Verlaag de helderheid van je computerscherm om de belasting op je ogen te verminderen. Een te helder scherm kan oogvermoeidheid veroorzaken.

 4. Blijf hydrateren: Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om je ogen gehydrateerd te houden. Droge ogen kunnen leiden tot oogvermoeidheid.

FAQs

Wat is het verschil tussen een computerbril en een gewone bril?

Het belangrijkste verschil tussen een computerbril en een gewone bril is dat een computerbril specifiek is ontworpen om oogvermoeidheid te verminderen tijdens het werken op een computer. Het bevat lenzen met speciale coatings die het blauwe licht filteren en de ogen beschermen.

Kan iedereen een computerbril dragen?

Ja, in principe kan iedereen die langere tijd achter een computerscherm werkt, profiteren van het dragen van een computerbril. Het is echter het beste om een oogzorgprofessional te raadplegen om te bepalen of een computerbril geschikt is voor jouw individuele behoeften.

Hoeveel kost een computerbril?

De prijs van een computerbril kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de kwaliteit van de lenzen en het montuur. Over het algemeen liggen de prijzen van computerbrillen tussen de €50 en €500.

Belangrijkste punten om te onthouden

 • Een computerbril is ontworpen om oogvermoeidheid te verminderen en de schadelijke effecten van het langdurig kijken naar een computerscherm te verminderen.
 • Het langdurig werken achter een scherm kan verschillende klachten veroorzaken, zoals oogvermoeidheid en hoofdpijn.
 • Het is belangrijk om een computerbril te kiezen die past bij jouw individuele behoeften en levensstijl.
 • Een computerbril werkt door het filteren van het blauwe licht dat wordt uitgestraald door computerschermen.
 • Het gebruik van een computerbril kan oogvermoeidheid verminderen, maar het is ook belangrijk om regelmatig pauzes te nemen en je schermhelderheid aan te passen.

In de moderne wereld spenderen we steeds meer tijd achter onze computerschermen en mobiele apparaten. Dit kan echter nadelige gevolgen hebben voor onze ogen, zoals vermoeidheid, droge ogen en zelfs hoofdpijn. Gelukkig is er een oplossing: een computerbril. In dit artikel zullen we bespreken hoe een computerbril je ogen kan beschermen en welke voordelen deze bril kan bieden. Dus, als je regelmatig achter de computer werkt, is het tijd om je ogen te beschermen met een computerbril.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.